Veckans ord: Sjömännen ber inte om medvind, de lär sig segla.

Här kommer ett låååångt veckobrev……

Jag önskar att ni alla hade kunnat delta på vår resa till Stockholm i tisdags. Det var en fantastiskt rolig dag med besök på museet Tre kronor, retoriktävling, trevliga barn och vuxna, en serviceinriktad busschaufför, god lunch från köket och mycket mer.
På museet hade vi en väldigt kunnig guide som med sitt berättande om det gamla slottet Tre Kronor, fångade vårt och barnens intresse. Dessutom hade vi turen at komma ut från museet lagom till vaktavlösningen så det hann vi också med att beskåda.

Sedan bar det av till Gärdet och Sveriges Radio för en smaskig salladslunch a la Eva & Stefan, kan det bli bättre? Efter besök på ambassadområdet, förberedelser av tävlingslaget, möte med Björn Gustafsson samt en del toabesök var det så dags att ta plats i studion. Där väntade nästa höjdpunkt, förutom tävlingen, nämligen spelbloggaren Tobias ”Tejbz” Öjerfalk.

Nu var det äntligen dags för dagens stora programpunkt, Retorikmatchen. Laget vi mötte kom från Gläntaskolan i Helsingborg. Ture, Fanny och Alma gjorde en helt makalös insats, stödda av Klara som reserv. I det inledande momentet ”motsatsord” tog klassen ledningen med ett poäng. I det följande hyllningstalet braverade Fanny, trygg och lugn läste hon talet utan att staka sig. Nästa inslag var ”debatten” och där kände vi alla att vårt lag var det som gjorde helt klart bäst ifrån sig. Alma inledde säkert, Fanny levererade repliker blixtsnabbt och Ture avslutade med en finess som satte spiken i kistan. Jösses vilken stolt fröken det satt i publiken. Trots det så gav domaren segern till det andra laget!!??

Hur det nu än gick i tävlingen så kan jag säga att tävlingslaget var helt makalöst duktiga och de kunde inte gjort bättre ifrån sig. Klassen peppade, hejade och stöttade och var ett jättebra stöd och vi var alla överens om att vi var det bästa laget. Hur som helst så avslutades det hela med fotografering med programledare och Tejbz innan vi satte oss på bussen för hemfärd. Innan vi kom till Nora hade vi också hunnit med ett besök på McDonalds i Enköping. Vi firade också vår insats i tävlingen med glasskalas i onsdags. Det var barnen värda efter allt jobb de lagt ner på talskrivande i tävlingen.

Barnen och jag vill tacka alla vuxna, ingen nämnd och ingen glömd, som planerade resan och gjorde det möjligt för oss att komma iväg. Dessutom vill vi tacka de vuxna som var med till Stockholm Tomas A, Eva S, Katarina K, Catrin R, Jenny E, Jenny S, Steine S och Maria B. Som Gustaf uttryckte det ”det var många schyssta vuxna med på resan”. Tack också Stefan och Eva för den goda lunchen. Vår match kommer att sändas den 16/11 kl 11.03 i P4.

Matematik: Sexorna arbetar med de fyra räknesätten. Femmorna har gjort klart kapitlet om bråk

Svenska: Nu kommer vi att arbeta lite mer med skrivandet i vår bok ”Skrivrummet”. I onsdags och idag, fredag, har barnen redovisat sin talläxa och det märks att de tagit till sig de saker vi jobbat med i retoriken. Talen är roliga, spännande, innehåller oväntade moment och är fyllda av retoriska stilfigurer. Dessutom ser barnen trygga ut där de står framför klassen och håller dem. Självklart kommer vi att fortsätta att arbeta med ämnet retorik, vi har många spännande moment kvar.

Bild: Efter tisdagens resa bestämde Jessika och jag att vi skulle ligga lite lågt med matte och engelska. Därför tillverkade vi gipsmasker hela förmiddagen i onsdags. Det blev snygga skapelser som fortsätter att bearbetas efter lovet.

Trygghetsvandring: Kompisgruppen och Lotta genomförde en sådan i onsdags i klasserna för att inventera barnens upplevelser runt skolans toaletter. Sedan ett par veckor tillbaka har varje klass en egen toa. Det upplevs som positivt men det finns ytterligare saker vi kan tänka på för att barnen inte ska undvika att gå på toa under skoldagen.

Samtalsgrupper: Kommer att starta upp efter höstlovet. Där ingår barn i faddergrupperna och de kommer att träffas med jämna mellanrum. Det här är ett sätt att prata om värdegrunden och hur vi har det på vår skola i lite andra konstellationer än klassen.

Höstfest: I kväll är det dags för den stora höstfesten. Alla barn har fått inbjudan med sig hem i veckan.

Vecka 44: Höstlov
Måndag:
Vi startar upp efter lovet.
Tisdag: Slöjd och samtalsgrupper. Idrott på skolan
Onsdag: Så var det dags för nästa tävling. Den här gången är det femmornas tur för den här onsdagen är det uttagning för ”Vi i femman”. Tävlingen sänds på TV och går av stapeln kl 10.00. Hur det går får vi reda på strax före jul. Ny läxa.
Torsdag: Musik och b-språk.
Fredag: Idrott

Vecka 46: Barnboksveckan
Måndag:
Tisdag: Slöjd och idrott på skolan samt samtalsgrupper
Onsdag: Läxan klar och med till skolan, ny läxa.
Torsdag: Musik och b-språk.
Fredag: Idrott

Nu hoppas jag att alla för ett riktigt skönt höstlov och en trevlig höstfest.

Vänliga hösthälsningar Mari
Hör av er vid funderingar tel skolan 910 28, hem 0581/43080 eller mari@bornsfriskola.se