Veckans ord:När du tittar ner på dina båda händer, behöver du bara bestämma dig för vilken som är den högra. Sedan kan du vara säker på att den andra är den vänstra”.  Nalle Puh

Så här långt gångna in på terminen börjar vi finna oss tillrätta. Rutiner börjar sätta sig och vi känner oss mer och mer trygga med varandra. Det öppnar upp för fler att våga delta i diskussioner och aktiviteter vilket märks i det dagliga arbetet. Dessutom kanske det öppnas upp för att våga bryta sig ur sin trygga kompisrelation och våga lära känna någon ny, spännande kompis, utan att för den sakens skull helt ge upp sin förra.

Matematik: Den oro som femmorna känt i samband med matteboken Pixel verkar nu vara helt bortblåst. Det flyter på och de räknar bråkräkning som de aldrig gjort annat. Sexorna jobbar med medelhastighet och temperatur.

Svenska: Lite panikartat blev det i tisdags när Boel från UR ringde och sa ett de inte fått våra filmer som vi skickade i början av förra veckan. Med lite krångel, detektivarbete och hjälp från tekniskt bevandrade elever laddades filmerna upp på Youtube och visp (Jo, det ska stå visp, fråga ditt barn varför) så var den detaljen löst.
I övrigt arbetar vi vidare med retorik, i övningar där vi får träna oss i att våga och i Skrivrummet tränar vi på berättande texter. Vilket leder oss vidare till…

Veckans läxa: Här tränas det vidare på vilka saker vi behöver tänka på när man ska skriva en berättande text och vilka knep man kan ta till.

No: Efter två tillfällen i skogen har vi så skickat in våra första observationer av våra höstträd. Vi har också samlat löv från våra vanligaste lövträd för att lära oss deras utseende. I måndags var Sofie Semstrand med oss ute och berättade om hållbart skogsbruk och ekosystemtjänster. Från skogen plockade vi också in lite saker som vi undersökte närmare i mikroskop. Små, små larver som inte är synliga med blotta ögat får då helt andra proportioner….
Dessutom har vi lärt oss mer om livets viktigaste kemiska process, nämligen fotosyntesen. Nästa vecka startar vi upp vårt arbete om kroppen men vi fortsätter vårt arbete med naturen.

So: Här är det samhällskunskap som gäller och där tittar vi på hur ett samhälle är uppbyggt.

Multiplikation: Jag har sett att multiplikationstabellerna inte sitter helt hos alla. Har ni en stund över så träna gärna hemma. 10 minuter då och då gör underverk. Att kunna tabellerna spar massor av tid som kan användas för förståelsen istället.

Ny familj: Vi är jätteglada för att vi kan hälsa Nils och hans familj välkomna till skolan. Nils börjar på tisdag nästa vecka och är så välkommen. Nils mamma Christina och pappa Sören hälsas också välkomna till oss.

Nästa vecka: Lotta är ledig 18-25/9
Måndag: Studiedag och barnen är lediga. Vi arbetar med skolans trygghetsplan och kvalitetsarbete.
Tisdag: Ingen slöjd för sexorna. Idrott på skolan.
Onsdag: Vi går till skogen timmen före lunch, ingen matsäck. Läxan klar och med till skolan. Skoljoggen på eftermiddagen, ta med egen vattenflaska.
Torsdag: Musik och b-språk för sexorna.
Fredag: Idrott

Måndag: -
Tisdag:
Slöjd för sexorna. Idrott på skolan. Vi får besök av elever från Lindeskolas mediaprogram.
Onsdag: Läxan klar och med till skolan.
Torsdag: Musik och b-språk för sexorna.
Fredag: Idrott

Barnen har fått med sig en lapp inför det stundande utvecklingssamtalet. Tänk till omkring frågorna tillsammans så blir det en bra bas att utgå ifrån. Jag ser fram emot att träffa varje barn och föräldrar i ett givande samtal.
Varma helghälsningar från Mari som hoppas att du hör av dig om du funderar över något.

Tel skolan 910 28, hem 0581/430 80 eller mari@bornsfriskola.se