Veckans ord: Låt mig kunna en stund, det jag nyss har lärt mig.

Så har den första hela skolveckan passerat och barnen och jag har lärt oss lite mer om vilka vi är. Känslan i gruppen är fortfarande lite försiktig men det känns som om alla känner sig tillfreds och trygga i situationen. Det är en härlig grupp att samarbeta med och när vi lärt känna varandra lite bättre så kommer också tryggheten i att kunna säga vad man tycker, tänker och känner för alla.

De första dagarna har vi ägnat mycket åt retoriken. Barnen har skrivit två fantastiska tal som vi ska spela in och skicka iväg nästa vecka. Jag bifogar talen så att ni själva kan läsa dem. Det ena är en ”pracka på tal” där de ska hitta ett nytt användningsområde för en elvisp utan motor. Det andra är ett tacktal till den person som lärt dem simma. Läs själva och låt er imponeras av innehåll och stilfigurer såsom alliterationer, hyperboler, magiska tretal, anaforer och liknande.

Idag, fredag har Nils varit hos oss och hälsat på. Han går för närvarande på Järntorgsskolan, klass 6, men funderar på att börja på Born istället. Vi hoppas att han tycker att dagen känts bra och att han bestämmer sig för att komma till oss.

Svenska: Precis som jag berättat har retoriken och hur man skriver tal tagit stor plats. Men vi har även arbetat med vår bok ”Zick Zack skrivrummet”. I den lär vi oss mer om hur berättande texter kan vara uppbyggda. Dessutom har vi haft mycket tyst läsning. Den är oerhört viktig, kan jag inte läsa tappar jag tempo och förståelse i alla ämnen. Jag skulle vilja att alla barnen läser hemma en liten stund, gärna varje dag. Det kommer att hjälpa dem mer än vad man kan föreställa sig. Biblioteket har massor av bra böcker. Vi kommer att åka dit och få en lektion i hur man söker efter litteratur och vad man kan tänka på när man väljer böcker.  Vill barnen kan de även låna med sig böcker hem från skolan.

Matematik: Sexorna arbetar med hastigheter och enheter, femmorna med bråkräkning. Det har varit en del funderingar angående femmornas matematik bland barnen. De har känt sig stressade och tyckt att boken de har, ”Pixel”, varit svår. Vi har diskuterat detta och bestämt oss för att med hjälp av mycket praktiska övningar och material så kommer vi att klara undervisningen galant. Dessutom har jag berättat för barnen att de får med sig massor av matematikkunskaper, även om vi inte hinner med hela sexans kurs till dess att de slutar på Born. Pixel har en hög nivå i jämförelse med de allra flesta andra läromedel i matematik. Viktigt att stressmomentet kommer bort, man lär sig sällan saker bra under stress!!

Skolpoliser: I tisdags var Susanna och Henrik hos oss och berättade om sitt spännande och mångsidiga yrke. De tog också upp vilka konsekvenser som blir om man begår brott, både som minderårig men även då man blivit straffmyndig när man fyller 15. Vi funderade också över användandet av sociala medier och vad man skriver på dessa

Klassläxa: Delades ut i onsdags och ska vara klar till onsdagen den 4/9. Det är ett brev och jag vill att barnen ska tänka till lite extra om sin skolgång, sina mål och tankar omkring detta.

Forskar Fredag: Hela skolan är anmäld till ett forskarprojekt som initierats av Statens Lantbruksuniversitet och Vetenskap & Allmänhet. De vill ha hjälp att samla in fakta om höstlövens utveckling för att kunna se hur klimatförändringen påverkar hösten.  Vi kommer därför att gå ut i skogen för att regelbundet kunna följa med i trädens förberedelse inför hösten. På det här sättet kan elever i skolan samarbeta med forskare och det arbete vi gör har betydelse för världen utanför skolan. I det här fallet får vi ta del av hur vi påverkas av den globala uppvärmningen i vår närmiljö. Vi kommer också att lära oss en del om lövträd och andra arter som finns i skogen, fotosyntesen och olika kretslopp.

Måndag:
Vi går ut i skogen för att göra vår första observation. Vettiga kläder samt  gummistövlar är ett måste,  en liten matsäck tar man med sig om man vill. Vi är tillbaka på skolan till lunch. Vi ska också filma och skicka in vårt bidrag till Retorikmatchen.
Tisdag: Slöjd, idrott på skolan.
Onsdag: Brevläxan klar och med till skolan. Ny läxa ges.
Torsdag: B-språk för sexorna, musik.
Fredag: Idrott på Lärkeskolan. Ombyte och duschgrejor.

Måndag:
Vi går ut i skogen igen. Även denna gång behövs vettiga kläder och gummistövlar. Även en liten matsäck kan man ta med om man vill.
Tisdag: Slöjd, idrott på skolan, elevråd och kompisgrupp.
Onsdag: Läxan klar och med till skolan. Ny läxa ges.
Torsdag: B-språk för sexorna, musik.
Fredag: Idrott på Lärkeskolan. Ombyte och duschgrejor.

Jessika kommer att vara ledig 6-16/9. Eva Spector vikarierar för henne.
Vänliga helghälsningar Mari tel skolan 910 28 , hem 0581/430 80 eller mari@bornsfriskola.se
Hör av dig om du funderar över något.