Veckans ord: Sökandet efter sanning är som jordgubbsplockning: man missar mycket om man bara närmar sig från ett håll.

Nu har vi tagit oss an vår första utmaning i retorikmatchen. Uppgiften är att producera en liten film men bra motivationer om varför vår klass ska delta i tävlingen. Barnen skriver motivationer för fullt, och gör det bra. Nästa vecka går vi in i filmstudion för att få i ihop den tre minuter långa film som krävs. Nästa uppgift kommer sedan i september.

I tisdags hade vi en jättebra dag på högstadiet där vi arbetade med hem- och konsumentkunskap. Barnen bakade ett jättegott bröd, hoppas att ni fick smaka det hemma, samt tillagade sallad. Aldrig har väl en egen komponerad sallad smakat så gott! Barnen tog ett fantastiskt ansvar för att driva sitt arbete framåt och det gav verkligen mersmak. Dessutom är det spännande att gå omkring och lyssna på de diskussioner som förs omkring det arbete som ska göras. Många kloka tankar och idéer luftades under arbetets gång. Onsdagen den 29/5 åker vi ner igen för en ny utmaning.

I kunskapskraven för ämnet står bland annat att eleven ska kunna:

tillaga enkla måltider och genomföra andra uppgifter som hör samman med måltidenge enkla omdömen om arbetsprocess och resultatföra enkla resonemang om varierade och balanserade måltider

Hur matlagningen gick har jag redan berättat men det som var extra roligt var att alla elever har gjort fantastiska reflektioner omkring dagen. De har både funderat över sin insats men också kompisens. De här tankarna och funderingarna kan vi nu bygga vidare på till nästa tillfälle.

Matematik: Femmorna arbetar med statistik, medelvärde, tabeller och diagram. Sexorna arbetar praktiskt genom att göra planer och beräkningar på några utvecklingsområden som de tycker finns på skolan. Det gäller renovering av toaletter, byggande av en dirtbana, ett läsloft samt nytt underlag på fotbollsplanen. Det ska bli spännande att ta del av resultaten.

Svenska: Retoriken får för tillfället ganska mycket tid just nu men det finns också plats för läsförståelse och egen läsning. Vi gör också vårens H4 test för att hålla koll på detta med barnens avkodning av ord. Barnen har också skrivit artiklar som de läst för varandra och gett återkoppling på. Det var många bra och spännande artiklar som producerats.

Historia: Vidare arbete med händelser som ägt rum under de senaste 300 åren.

Idrott: Nvecka är badet på tisdag. Femmorna ska då göra ett vattenprov som innebär att simma 200 meter. Sexorna ska träna livräddning med docka. Orientering kommer att ske i skogen runt skolan de sista veckorna.

Samhällskunskap: Vi tar tag i hur Sveriges styrelsesätt växt fram, från 1700-talet till idag. Vi har sett en film som ger en sammanfattning av frihetstiden då startskottet gick. Sedan tar vi och fram till dagens datum via hatta och mössor, rösträtt för alla och bildandet av partier.

No: Vi har arbetat med skolverkets material "Dino" och gjort två uppgifter där eleverna själva har fått bedöma sitt arbete. Det ger en tydlig bild av hur man som elev kan formulera sina svar.

Måndag: Praoläxa klar och med till skolan.
Tisdag: Slöjd och bad.
Onsdag: Sexorna hälsar på vid Karlsäng. Jag behöver veta vilka barn som går direkt dit. Vi samlas vid A-ingången 08.25 för ett sedan gemensamt gå in i aulan. Det blir en spännande förmiddag där eleverna får träffa sina nya klasskompisar och klassföreståndare. Orientering på skolan efter lunch.
Torsdag: Musik. Besök av skolpoliser.
Fredag: Praodag. Jag kommer att vara på skolan och rätta nationella prov.

Måndag: Kerstin Wagner och Ulrika Lindel kommer till oss för att starta upp konstprojektet "VäxtArt".
Tisdag: Slöjd och bad. Studiebesök reningsverket.
Onsdag: Hem- och konsumentkunskap på Karlsäng.
Vi startar 08.30 och håller på så länge vi behöver.
Torsdag: Musik
Fredag:Vi åker till Danfo för att avsluta det
projektet. Orientering på skolan.

Vänliga helghälsningar Mari som hoppas att ni hör
av er vid funderingar, tel skolan 910 28,
hem 0581/430 80 eller mari@bornsfriskola.se