Veckans ord: Allt du säger ska vara sant, men du behöver inte säga allt som är sant.

Idag har sexorna fått veta vilka andra barn som ska gå i deras klass på Karlsäng. Det är en stor dag och det blir väldigt påtagligt att de inte ska vara kvar på skolan till hösten. Ju längre terminen går blir det också påtagligt att barnen i gruppen närmar sig en period i livet som kallas tonåren. Alla som haft en tonåring vet förmodligen precis vad jag pratar om. Det är en spännande tid i livet, både för tonåringen själv men också för oss vuxna som finns runt omkring. Det är en tid då humöret åker berg- och dalbana från en stund till en annan, då tröttheten slår till när man minst anar det och när maten på bordet knappt räcker till. Det är också en tid då gränser ska prövas och tänjas på, bara för att se om vi vuxna står där, fast vid våra ord och med en tålmodighet som ibland kan vara på bristningsgränsen. Jag vill att ni ska veta att gränser prövas, mer av vissa än andra, och att vi på skolan står där, gång på gång och tar i det som kommer upp.  Ibland får vi också vara väldigt tydliga att tala om när gränsen är nådd. Här är också du som förälder viktig, samtala med ditt barn hemma omkring detta. Det är nu som ditt barn behöver en tydlig struktur för att känna trygghet och stöd från oss vuxna. Jag vill också att ni ska veta att däremellan har ni barn som är helt fantastiska och väldigt roliga att arbeta med.

Matematik: Nästa vecka startar vi upp att arbeta med statistik och diagram för femmorna. Sexorna ska göra ett praktiskt arbeta för att få använda sig av sina kunskaper i att lösa vardagsnära problem.

Svenska: Vi arbetar med att se hur artiklar är uppbyggda och skrivna. Veckans läxa tar upp precis detta. Retoriken tar en stor plats just nu och idag, fredag, har Boel Nygren från Utbildningsradion varit hos oss och pratat mer om retorik och tävlingen "Retorikmatchen". Hon inspirerade oss på olika sätt och vi är ännu mer taggade att ta oss genom kvaluppgifter och fram till tävlingen. Vad gäller stavningsläxorna vill jag berätta för er föräldrar att det syns tydligt när barnen har tränat ordentligt. Jag är tacksam för alla föräldrakommentarer som skrivs och blir glad när jag ser att ni är engagerade i era barns läxor.

No: Nu har vi snart avslutat vårt tema om kraft och rörelse. Det häfte vi arbetat i kommer hem som läxa nästa vecka. Då kan ni passa på att be era barn förklara om det vi gjort.

So: I historia har grupparbeten kommit igång där eleverna fördjupar sig i ett valt ämne. Vi kommer också att arbeta med samhällskunskap och där startar vi med hur de olika partierna har växt fram.

Bild: Förra måndagen var Kerstin Wagner hos oss och berättade om VäxtArt, ett konstprojekt som pågår för fullt i Nora. Som jag berättade i förra hembrevet är vi inbjudna att vara en del av den konstutställning som ska äga rum under sommaren. Barnen fick själva bestämma om de ville vara delaktiga och i stort sett alla valde att delta i projektet. Vi kommer att arbeta en del med det framöver, till stor del med hjälp av Kerstin och med konstnären Ulrika Linder.

Hemkunskap: Tisdagen den 14 maj och onsdagen den 29 maj kommer vi att åka till Karlsäng för att ha hemkunskap. Ni kommer att märka av det hemma i form av någon läxa i ämnet.

Måndag: Retorik
Tisdag: Slöjd, läxan klar och med tills kolan. Ny fysikläxa.
Onsdag: Bad på idrotten.
Torsdag & fredag: Lovdagar.

Måndag: Jag är på utbildning efter lunch. Anita i klassen
Tisdag: Slöjd och därefter hemkunskap resten av dagen. För de elever som går själva hem direkt efter hemkunskapen vill jag gärna ha en lapp eller meddelande från er föräldrar. Det är för att veta hur många som behöver åka buss till skolan och sedan med vanliga skolskjutsen hem.
Onsdag: Bad på idrotten och läxan klar. Ny läxa ges.
Torsdag: Musik
Fredag: -

Nu är alla nationella prov avklarade och sexorna drar en lättnadens suck. Jag och Jessika återkommer när alla prov är rättade och klara så de föräldrar som vill kan få återkoppling omkring proven. Alla eleverna kommer självklart att få reda på sina resultat i skolan.

Ha en skön helg önskar Mari som vill att ni hör av er vid funderingar tel skolan 910 28, hem 0581/430 80 eller mari@bornsfriskola.se