Veckans ord: Kanske vore det lättare att veta vem man verkligen är, om man inte visste så väl ven man förväntas att vara.

De senaste två veckorna har varit fulla av händelser. Vi har haft besök i klassrummet av personer som delat med sig av sina kunskaper och erfarenheter. Det är ett sätt att arbeta på för att skolan ska samverka med det samhälle den är en del av.

Förra måndagen var Fredrik, Mollys pappa, hos oss och vi fick lära oss massor omkring blodet och hjärtat. Vi fick också lära oss vilken utrustning som krävs för att hjälpa människor vid hjärtoperationer. Det gjorde vi med hjälp av hans berättelse, bilder och medhavd utrustning. Vi skickar ett stort tack igen till Fredrik för att han gjorde plats för oss i sin arbetsvardag.

Sofias farfar, BosseTroedsson, var hos oss denna måndag för att introducera vårt arbetsområde i fysik omkring krafter och rörelse. Han visade oss en hel del experiment som vi bygger vidare i vårt fortsatta arbete. Vi är glada att få ta del av Bosses kunnande och att farmor Ulla-Britta bjöd på vaniljbullar gjorde ju inte besöket sämre. Alla som kommer till oss med sina berättelser och kunnande utgör en fantastisk resurs som är till stor nytta för barnen.

Matematik: Vi arbetar med geometri och

skala, mäter vinklar och räknar vinkelsummor. Klurigt för en del och därför är nästa veckas läxa en repetition omkring detta.

Svenska: Vi lär oss olika begrepp såsom alliteration, homonymer, direkt och indirekt tal. Dessutom har vi pratat om att skilja mellan åsikter och fakta. Det här är saker som jag vill att barnen ska ha kläm på när vi nästa vecka startar upp retorikavsnittet.

Fysik: Krafter och rörelser är ju då temat för tillfället. Det här är ett område som ibland kan vara lite klurigt eftersom det handlar en del om saker som är abstrakta och inte alltid så lätta att påvisa i det dagliga. Men med hjälp av praktiskt arbete och resonemang kring det så får barnen med sig kunskaper de kan bygga vidare på framöver.

Toaprojekt: I fredags var Mikael Magnusson hos oss och barnen fick redovisa sina toaletter för honom. Han gav fantastiskt bra respons på det arbete som gjorts utifrån sitt yrkeskunnande. Nästa steg är att sammanställa en presentation av varje toalett. Den och modellen ska ställas ner på Danfo och personalen sak få en möjlighet att se och fundera runt projekten. Sedan åker klassen ner till företaget för en liten mässa där barnen får stå vid respektive "toalettmonter". Hela projektet avslutas med fikakalas på Danfo.

So: I går, torsdag startade Jessika upp ett annat arbetsområde i historia/samhällskunskap. Det kommer att sträcka sig under resten av terminen. Barnen har själva fått valt arbetsområden och arbetssätt. Temat kommer att resultera i en muntlig redovisning och en sammanställning av allas arbeten samt nyvunna kunskaper.

Bild: I sommar kommer en stor konstutställning att äga rum i bryggeriet. Där kommer bla Claire Pentecost från Chicago att delta, tillsammans med ett flertal konstnärer. Claire är en världsberömd konstnär och hennes utställning gör en mellanlandning i Nora i sommar. Kerstin Wagner har ställt en förfrågan till vår klass om vi vill delta i utställningen och hon kommer till klassen på måndag nästa vecka för att berätta lite mer. Barnen får då ta ställning till om de tycker att vi ska delta, vilket vore väldigt roligt.

Måndag: Kerstin Wagner kommer och pratar om konstutställningen i Nora.
Tisdag: Slöjd, nationellt prov i engelska för sexorna.
Onsdag: Bad på idrotten, läxan klar och med till skolan, ny läxa i form av matte.
Torsdag: Musik med Fredrik.
Fredag: Nationellt prov i engelska för sexorna. Sexorna får veta vilka klasskamrater de ska gå med på Karlsäng.

Måndag: Kill- & tjejsnack.
Tisdag: Slöjd och bad. Nya förskolebarnen hälsar på i skolan.
Onsdag: Ledig dag
Torsdag: Nationellt prov i So för sexorna. Musik.
Fredag: Nationellt prov i So för sexorna. Boel Nygren från Utbildningsradion hälsar på och vi ska få veta mer om "Retorikmatchen".

Vädret är precis så oberäkneligt som det ska vara i april, ena minuten sol och andra spöregn. Därför är det dags för barnen att ladda upp med regnkläder och gummistövlar för att kunna vara ute på rasterna. Många har redan tagit med sig på min uppmaning men en del behöver lite påminnelse hemifrån också.

Vänliga helghälsningar från Mari som vill att ni hör av er vid funderingar, tel skolan 910 28, hem 0581/43080 eller mari@bornsfriskola.se