Veckans ord: Att alltid vara en smula barn, det är att vara vuxen.

Förra veckans resa till Säfsen blev en riktigt lyckad dag. Solen slösade sin värme över barn, föräldrar och personal som skidade, åkte pulka, åt matsäck, grillade korv och bara njöt. En sådan här dag kräver en del i organisation, planering och arbetsinsatser och det har varit många turer runt den just i år. Men när man hör ett barn sammanfatta dagen med ett stort leende och säga orden "det här var den bästa dagen i mitt liv" då har alla nedlagda timmar betalats tillbaka.

Sexorna har denna vecka betat av de nationella proven i matematik, två under onsdagen och två på fredagen. Proven testar av alla de matematiska förmågorna och ger en bra bild av hur vår skolas matematikundervisning står sig. Nästa nationella prov är torsdagen den 11 april och då är det kunskaperna i No som ska testas.

Idag, fredag har vi anmält vårt intresse att delta i höstens omgång av Retorikmatchen. Vi håller tummarna att vi kommer med. Skulle det inte bli så kommer vi ändå att arbeta med retorik och vi startar upp det redan efter påsklovet.

Matematik: Här övas algoritmer, eller uppställningar, i alla fyra räknesätten. Onsdagen den 27/3 kommer vi att skriva en matematikdiagnos och därför har barnen en läxa inför den.

Historia: Här kommer vårt nästa arbetstema. I veckan har barnen valt ut ett antal arbetsområden som de vill fördjupa sig ifrån 1700-talets början och fram till idag. Grupparbete är det valda arbetssättet och de kommer att få redovisa sina arbeten och slutsatser för varandra. I arbetet kommer eleverna att få träna sig i att se samband mellan olika tidsperioder, se hur samhället och levnadsförhållanden förändrats och se spår av historien idag. Dessutom ska de få tränas sig i att söka, sortera och återberätta fakta från olika källor.

Svenska: Vi arbetar med återberättande texter, tex artiklar. Svenskan kommer att vävas ihop med historian till stor del framöver.
Jag hoppas att barnen berättat för er därhemma om klassens ord som antagits på Språkrådets nyordslista. Vi hade en läxa för några veckor sedan där barnen skulle lära sig några ord som godkänts som nya år 2012. Sedan fick barnen själva hitta på ord som vi skickade n till Språkrådet. Fyra av dessa har alltså kommit med på "nyordslistan", nämligen:
Fjärka: att byta kanal med fjärrkontrollen.
Underraskning: något man redan visste eller motsatsen till överraskning.
Glassfluss: när man ätit så mycket glass att man fått ont i magen.
Datakoma: när någon sitter vid datorn och är helt okontaktbar.
Fler fantastiskt bra ord uppfanns av klassen men det var dessa som kom med på nyordslistan. Nu återstår att se om de blir godkända som nya ord under året. Vi håller tummarna.

Tjej och killsnack: Startades upp i måndags och kommer att äga rum en gång i veckan framöver. Innehållet styrs till stor del av barnen själva och vi pratar om det som känns aktuellt för dem just då. En frågelåda finns i klassrummet där man kan ställa frågor anonymt om man skulle vilja.

Nästa vecka: Jag är ledig och Jessika kommer att vara i klassen.
Måndag: Barnen startar upp ett engelskaprojekt tillsammans med Jessika. Ni kommer att få höra mer om det.
Tisdag: Ingen slöjd för år fem eftersom Anders är ledig. Istället kommer femmorna att åka till kyrkan med Anita för att delta i påskvandring. Vi byter slöjdtid med 3-4:an. Det innebär att vi åker från skolan kl. 09.45. De som brukar gå direkt till slöjden kan alltså inte göra det denna tisdag.
Onsdag: Idrott med Ewa.
Torsdag: Musik med Fredrik och B-språk för sexorna.
Fredag: Veckan avslutas.

Måndag: Förberedelser för utställning av uppfinningar.
Tisdag: Slöjd. Efter slöjden åker vi till biblioteket för att göra iordning vår utställning för de som vill. Resten av klassen åker tillbaka till skolan och Jessika möter upp.
Onsdag: Eva-Karin Olsson och Monica Aspemyr, rektorer på Karlsäng kommer tills sexorna för att berätta om hälsoprofilen. Idrott.
Torsdag: Småstjärnorna.
Långfredag: Ledig dag inleder påsklovet vecka 14

Soliga hälsningar Mari tel skolan 910 28, hem 0581/43080 eller mari@bornsfriskola.se
Hör av er vid funderingar.