Veckans ord: Det är alltför enkelt, säger många när de ser en genial idé.

Efter en veckas hemmavistelse på grund av sjukdom var det skönt att vara tillbaka på jobbet igen i måndags. De som fick rycka in och ha klassen hade många positiva ord att säga om klassen under den här veckan, också. Det är roligt att höra att barnen kommit så långt att de tar ett bra ansvar även i den här sortens situationer.

Under förra veckan startade barnen tillsammans med Anita upp vårt toalettprojekt. Nu har vi kommit så långt att nästan alla grupper har börjat bygga modeller av sina toaletter. I temat ingår en hel del moment, tex att kunna göra en skiss och en ritning samt en modell. Dessutom ska eleven kunna göra förbättringar på dessa under processens gång. Det funderas, fantiseras, kluras och konstrueras ska ni veta. Dessutom är det en bra träning på samarbete. Det är inte alltid helt lätt att foga samman flera viljor till en färdig idé. Här gäller det att ge och ta och lösa de meningsskiljaktigheter som eventuellt uppstår. Det tycker jag att barnen fixar bra ibland själva, ibland med min eller någon annan vuxens hjälp.

Matematik: Vi arbetar vidare med decimaltal, hastigheter, sträckor och enheter.

Svenska: Nu har alla gjort klart sina argumenterande texter. Jag har gått igenom dessa med respektive barn och för ett samtal om innehåll och uppbyggnad. Det är roligt att se hur de blir duktigare och duktigare att se och analysera det som de skrivit. Ett tag framöver kommer vi att arbeta med läsförståelse. Texterna handlar om natur och miljö vilket passar bra ihop med vårt tekniktema.

Musik: Det fungerar bra på musiklektionerna enligt Fredrik. De allra flesta barnen är motiverade och deltar i det som görs. För tillfället producerar de musikstilen rap med lämpliga texter som ska framföras för resten av skolan på alla hjärtans dag.

Nationellt prov: Nästa vecka är det dags för sexorna att ta sig an det förtsa ämnet som är svenska. Fyra prov ska klaras av, två på tisdagen och två på torsdagen. På torsdagen kommer sexorna därför inte att ha någon musik.

Läxan: Med hjälp av denna och nästa veckas läxa ska era barn bli uppfinnare och tillverka en produkt utifrån en egen idé. Läxan är uppdelad i två delar. Denna vecka ska de skissa upp, rita och tänka ut vad de behöver för att kunna bygga sin sak. Tanken är inte att de ska gå och köpa dyra saker att bygga av utan använda sig av sådant som finns hemma i form av återvinning och liknande. På onsdag nästa vecka ska de ta med sig vad de kommit fram till. Vi tittar på det tillsammans och barnen får ge varandra respons, idéer och kanske förslag på förbättringar. Sedan kommer del två av läxan då det är dags att börja bygga sin produkt. Jag kan säga att vi har många entreprenörer i klassen som tänker stort som smått.

Vi i femman: Ja, vi var inte ett av de åtta lag som gick vidare till åttondelsfinal men det var rykande nära ska jag säga. Klassens medelvärde låg på 19,56. Det kan jämföras med Örebro län på 17,94 och Nora kommun på 17,97. Det sista laget som gick vidare hade 19,58 så vi blev slagna med en försvinnande liten marginal. Lite surt kanske men bra jobbat av alla femmor ändå.

Romme: Skidresan till Romme är inplanerad fredagen den 22 mars. Mer information kommer.

Rektor: På måndag hälsar vi Inga-Lill Nilsberth välkommen till skolan som rektor. Hon kommer att vara hos oss i tre månader framöver 2 dagar/vecka. Under tiden ska rektortjänsten tillsättas permanent.

Ny klasskompis: Nu är det klart att Ellen Tyrfors som var och hälsade på oss i mitten av januari har bestämt sig för att börja hos oss. Hon börjar vecka 7 och det är jättekul att få ytterligare en kompis till klassen.

Nästa vecka: Överlämningssamtal för sexorna börjar.
Måndag: Vårt toalettprojekt fortsätter med full intensitet. Skolan får besök av Mp som vill komma och titta på vår skola. Det är en liten" fortsättning" på öppet hus.
Tisdag: Nationellt prov för sexorna och slöjd som vanligt.
Onsdag: Idrott
Torsdag: Nationellt prov för sexorna. Endast femmorna har musik.
Fredag: -

Vecka 7 Överlämningssamtalen för sexorna fortsätter
Måndag: Ellen börjar hos oss
Tisdag: Slöjd. På kvällen föräldramöte. Det startar med gemensamt möte i matsalen kl. 19.00. Efter det går vi upp till klassrummet. Har du något som du vill ta upp så hör av dig till mig innan så planerar jag in det.
Onsdag: Idrott
Torsdag: Alla hjärtans dag med framförande av klassens rap.
Fredag: Vi avslutar inför sportlovet.

Vecka 8 Sportlov.

Vecka 9: Utvecklingssamtalen för resten av skolan börjar.

Måndag: Välkomna tillbaka efter en veckas ledighet
Tisdag: Slöjd
Torsdag: Musik och röran
Fredag: Vi avslutar veckan.

Nu önskar jag er alla en skön helg.

Vänliga hälsningar Mari. Hör av er om ni funderar över något.