Veckobrev v 46

 

Veckans ord: Du är inte bara ansvarig för det du säger, utan även för det du inte säger.

Hej!

 

Nu har jag snart träffat alla föräldrar och barn på utvecklingssamtalen. Jag hoppas att ni tillsammans läst igenom det skriftliga omdömet noggrant. Det ska ge en samlad bild av vilka kunskaper som uppnåtts hittills och vad just ditt barn kan utveckla framöver. Förutom att barnen ska ta ett större och större ansvar för det de gör under skoldagen så har du som förälder möjlighet att påverka ditt barns utbildning. Det är viktigt att ni därhemma och vi i skolan samarbetar för att vi tillsammans ska nå bästa resultat för ditt barn.

 

På tal om resultat så skedde den första uttagningen till vi i femman förra torsdagen. Det finns många tävlingssugna i klassen så jag hoppas att det går riktigt bra. Dessutom har vi anmält oss som tävlingsklass till "Lilla aktuellt skola" där man som klass testar sina kunskaper om nyheter. Naturligtvis vinner vi varje vecka över de tävlande lagen i TV så nu känner vi att det är dags att tävla på riktigt. Vi får se om vi får vara med...

 

I måndags gjorde eleverna i femman den elevenkät som skolinspektionen vill ha innan sitt besök på skolan i vår. De svarade på nätet och utan min påverkan. Den ska ge barnens bild av skolan sedd ur olika perspektiv. Glöm inte att även du som förälder är ombedd att göra en enkät. Länken gick hem med det förra veckobrevet. Om du inte har den kvar kan du höra av dig till skolan.

 

Matematik: Nu har vi tagit oss an ett av de roligaste momenten i matematiken, nämligen geometri. Vi arbetar just nu praktiskt med hjälp av pentaminos, centikuber och polydron för att bygga upp förståelsen för omkrets, area och skala För sexornas del tar vi oss också an volymbegreppet.

 

Svenska: Vi fortsätter att läsa i skolan och arbeta med läsrummet för att analysera olika sorters texter. Vi har snart avslutat kapitlet om medeltiden och ska ta oss an skrivandet i form av argumenterande texter.

 

Religion: Den sista av de största världsreligionerna, buddhismen, har arbetats igenom. I dag, fredag har vi tillverkat bönevimplar som ska sättas upp på skolgården. Där har eleverna skrivit dikter eller böner om vad de vill förändra till det bättre, både i sin närhet men också ute i världen. Vinden kommer sedan att blåsa igenom tyget för att ta med önskningarna ut i världen. Vi hoppas att Brahman, världsalltet, hör våra böner och hjälper till att förverkliga dem. Vårt arbete med religion stoppas undan en stund för att ge plats åt....

 

..Historia: Nu ska vi ta oss an en liten nätt tidsperiod, nämligen 1700-talet och framåt. Det kommer vi, till stor del att göra utifrån elevernas önskemål. Vi hade en intressant stund i början av förra veckan där vi diskuterade kunskapskraven. Utifrån dessa fick de fundera hur de skulle kunna uppnås och ge förslag vad de ville arbeta med. Jag har fört ihop deras önskemål med mina tankar och det blir ett bar och spännande arbetsområde att dyka ner i. Vi ska börja med att forska om betydelsefulla personer.

 

Julfest: Äger rum på teatern i Nora fredagen den 14/12 kl. 18.00. Nu har klassen bestämt vad de ska bidra med. Det var en lång process i sann demokratisk anda som de fick driva själva till största delen. Det klarade de galant. Vad ni kommer att få se? Vi får väl se..................

 

Ny klasskompis efter jul: Javisst, efter jullovet börjar en ny tjej i femman. Hon heter Karin och går för närvarande på Ervallaskolan. Vi är jätteglada att få henne till oss och redan nästa onsdag kommer hon och vara med oss i klassen.

 

Nästa vecka: Utvecklingssamtalen avslutas.

Måndag: Vi startar vårt historietema.

Tisdag: Slöjd.

Onsdag: Läxan klar och med till skolan. Ny läxa ges i geometri. Vi gör den matematikdiagnos som eleverna tränat inför. Idrott. Karin hälsar på oss.

Torsdag: Musik och röran.

Fredag: Sista dagen för er föräldrar att besvara skolinspektionens enkät.

 

Vecka 48:

Måndag: -

Tisdag: Slöjd

Onsdag: Geometriäxan klar och med till skolan. Ny läxa ges. Idrott.

Torsdag: musik och röran.

Fredag: Efter lunchen firar vi skolans 20-årsjubileum med bla öppet hus, högtidliga tal och fika. Mer information kommer.

Söndag: Vi tänder vårt första adventsljus, otroligt men sant.

 

Varma helghälsningar Mari tel skolan 910 28, hem 0581/430 80 eller mari@bornsfriskola.se Hör av dig om du funderar över något.