Veckans ord: Riktiga vänner är som stjärnor, du ser dem inte alltid men du vet att de finns där för dig.

....Och vips var vi framme vid höstlovet. Här i klassen har många av diskussionerna handlat om kemi. Ni skulle bara veta vilka spännande diskussioner, kloka tankar, funderingar och förklaringar som presenteras av barnen varje dag. Jag hoppas att ni även märker av det hemma medan det bubblar och fräser i de experiment som barnen haft som läxa. Ta tillfället i akt och delta under experimenterandet och funderandet så får du en liten smakbit av vad jag har förmånen att få uppleva varje dag här i skolan.

Matematik: Det jobbas med att sätta de fyra räknesätten på plats, att prova på olika sätt att räkna för att man så småningom ska kunna välja det sätt som passar just en själv. Jag pratar mycket med barnen om hur viktigt det är att visa sitt "tänk", både muntligt och skriftligt. I de nya kursplanerna är det vägen till målet som prioriteras, inte det rätta svaret. Det gäller inte bara matematiken. Det stämmer bra överens med hur vi arbetar på skolan nämligen att alla barn ska få använda sina färdigheter för att visa att de kan. Sedan gäller det som pedagog att skapa förutsättningar för det och det är en spännande utmaning.

Svenska: I "Läsrummet" arbetar vi just nu om medeltiden och riddare. Vi läser texter och klurar på information som går att se direkt och sådant som står mellan raderna.

I måndags avslutade vi vår fadderläsning för den här gången. Fadderarbetet kommer tillbaka, men då under lite andra former.

Kemi: Vi har avslutat vårt surt-basiskt tema där barnen har fått jämföra sina iakttagelser av äggexperimentet med varandra. Kanske blev inte resultaten lika för alla och då är det en del i processen att få fundera över vilka faktorer som påverkat. Vi har också repeterat kunskaperna omkring atomer och molekyler.

Religion: Hindusimen är den aktuella religionen just för tillfället. Besöket hos församlingen och studieresan till Fellingsbro skjuter vi på till efter jul. Det beror på att det har varit lite svårt att få till ett passande datum för alla inblandade. Då blir det lite repetition vilket inte är helt fel.

Bild: Här har arbetats med perspektivritning. Det har engagerat barnen vill jag lova. En del av er har säkert märkt av det även hemma eftersom en del hade svårt att sluta att rita när lektionen tog slut....Nu arbetas med bildanalys för att kunna särskilja olika bildgenrer.

Brandövning: I tisdags ringde larmet, och skrämde nästa livet ur fröken, och vi fick prova vår brandtrappa. Klassen klarade sig riktigt bra, vi var ute på lite drygt en minut. När vi pratade om det efteråt tyckte barnen att det hade gått lugnt och bra tillväga och ingen hade känt sig stressad.

Fem om dagen: I onsdags var Catrin Rejdemark här hos oss och laddade oss med vitaminer i form av frukt och grönt. Jag hoppas att ni kommer att märka av det hemma i form av en större medvetenhet när det gäller just detta. På Icas hemsida, kompis med kroppen, finns det bra tips och idéer för dig som förälder hur man kan föra in mer grönsaker och frukt. Länk finns med i mailet.

Skolinspektionen: Jag har bifogat information från Evy angående en föräldraenkät från skolinspektionen. De kommer nämligen till oss i vår och vill ha så mycket information som möjligt innan dess, så att de kan förbereda sig. Där är du en viktig pusselbit för att de ska få en så rättvis bild som möjligt av skolan. Föräldraenkäten finns också bifogad.

Vecka 44: Höstlov

Vecka 45: Utvecklingssamtalen börjar.

Måndag: Vi startar upp ett nytt arbetstema, nämligen rörelse och kraft.

Tisdag: Slöjd. Evy är på utbildning.

Onsdag: Heldagsutflykt till Grimsö forskningsstation. Inbjudan finns bifogad i mailen för att spara papper.

Torsdag: Musik med Erik samt b-språk med Marie

Fredag: Elevråd/kompisgrupp

Vecka 46: Utvecklingssamtal

Måndag: ­-

Tisdag: Slöjd

Onsdag: Idrott. Hpv vaccinering för sexans flickor.

Torsdag: Musik och b-språk

Fredag: -

Idag har barnen fått med sig lapp hem med tider för utvecklingssamtal. Fyll i lappen tillsammans och ta med den till samtalet. Med lite förberedelse blir samtalet så mycket bättre.

Nu hoppas jag att kvällens disco blir riktigt bra och att höstlovet ger tillfälle till mycket vila och sköna dagar.

Vänliga hösthälsningar Mari tel skolan 910 28, hem 0581/430 80 elelr mari@bornsfriskola.se

Hör av dig om du funderar över något.