Veckans ord: Det är bara den som går vilse som hittar de nya stigarna.

Med pompa och ståt ägde vår OS-invigning rum på torsdagen förra veckan. Länderna, i form av fadderfamiljerna, tågade in under sina egentillverkade flaggor och med skolans maskot. Domare och barn svor eder och bedyrade att göra sitt bästa och vara ärliga. Flaggor vajade, OS-hymnen och landsdikter ljöd över fotbollsplanen, förlåt, idrottsarenan. Mitt i allt det högtidliga anlände OS-elden, direkt från den grekiska staden Olympia, ditforslad av en joggande rektor. Det var som upplagt för att fredagen skulle bli en riktigt bra tävlingsdag, vilket den också blev. Mycket tack vare vår OS general Jessika men framför allt på grund av barnen på skolan. De hoppade längd, kastade boll, sprang 60 meter samt klurade och samarbetade på två olika stationer. Tävlingsdagen avslutades med en kurirstafett.

Matematik: Här är det stora tal, multiplikation och division med 10 och 100 samt division med rest som gnuggas.

Svenska: Vi har stiftat bekantskap med vår andra del i Zick Zack serien, nämligen läsrummet. Där arbetar vi med skönlitterära texter som handlar om medeltiden. Tyst läsning och fadderläsning har vi förstås också.

Religion: Nu är det islam som står på tur. Religion är ett spännande ämne och här finns mycket att diskutera tanke på det som händer och har hänt ute i världen.

Lilla aktuellt: Varje vecka tittar vi på nyhetsprogrammet tillsammans och resonerar om det som tas upp där. Uppmuntra gärna till att läsa tidningar och se de nyhetsprogram som finns för barn och ungdomar. Jag märker att era barn är sugna på att prata om saker som händer och sker och det finns många intressanta saker att diskutera.

Kemi: Motsatsen till surt är....javisst basiskt. Det vet vi nu efter att ha experimenterat, både hemma och i skolan. I måndags använde vi rödkålsspad som indikator för sura och basiska vätskor och i tisdags berättade jag om pH-skalan och varför det kan vara bra att kunna sortera in ämnen efter deras surhet. Vi fortsätter nästa vecka och knyter ihop arbetsområdet genom att titta på experimenten som barnen hade i läxa. Det är en fantastisk grupp att arbeta praktisk med eftersom de tar ett stort ansvar för det som ska göras.

Läxan: Nu gäller det att gå på skattjakt hemma och leta efter produkter märkta med varningssymboler. Vi omger oss av en hel del sådana produkter utan att tänka på det och det är viktigt att veta vad de är och hur man ska handskas med dem. Gå gärna med barnen i deras letande. En del saker kan vara bra även för oss vuxna att ha koll på. Om inte annat kan det ge en del aha-upplevelser.

Måndag: Vi avslutar vårt tema surt & basiskt.

Tisdag: Anders är ledig och Sara har trä-och metallslöjden.

Onsdag: Idrott. Läxan klar och med till skolan, ny läxa.

Torsdag: Musik och b-språk

Fredag: Sista dagen för att lämna krysschema med tider till utvecklingssamtal.

Måndag: -

Tisdag: Slöjd.

Onsdag: Idrott. Läxan klar och med till skolan. Catrin Rejdemark kommer till oss som representant för ICA:s projekt "fem om dagen". Hon kommer att prata om vikten av att äta frukt och grönt.

Torsdag: Musik och b-språk.

Fredag: Skolkonsert med Woodstock junior ungdomsförening på teatern i Nora.

Nu ska vi gå ut för att springa den årliga skoljoggen och utmana våra rekord från fjolåret. Dessutom ska vi avsluta vårt OS-tema med diplomutdelning och släckning av OS-elden.

Ha en riktigt skön helg önskar Mari, tel skolan 910 28, hem 0581/430 80 eller mari@bornsfriskola.se.
Hör av dig om du funderar över bnågot.