Detta är ett blogginlägg

Diktuppsläpp Diktuppsläpp

Veckans ord: Ingen kan vara nere med en ballong. (Nalle Puh)

Vilken fantastisk start på vårt skrivprojekt "orden på jorden" vi har haft den här veckan. Jag önskar att ni föräldrar hade kunnat vara med när vi diktat, diskuterat, skrivit kalligrafi, målat och gestaltat dikter med kroppen. Barnen fick sedan välja varsin dikt som de var extra stolta över. Den stoppades sedan in i en ballong som fylldes med helium. I onsdags eftermiddag steg sedan alla barnens ballonger till väders med sin sina dikthälsningar. Förhoppningsvis kommer något svar från en upphittare så småningom. Håll ögonen öppna, kanske blir det du som blir en av de lyckliga mottagarna.

Vi har inspirerats av Elisabeth Härenstam som delat med sig av sina erfarenheter, berättelser, sagor och sin klokhet. Nu kommer vi att arbeta vidare under terminen med diktandet och skrivandet.

Matematik: Vi bråkar vidare och tittar på den praktiska användningen av bråkdelar. Dessutom jobbar vi med sambanden bråk och procent.

Svenska: Här har vi som sagt diktat och smakat på ord. Ni föräldrar som var på föräldramötet fick pröva på en av de praktiska övningar som vi gjort. Vi fortsätter med fadderläsningen fram till höstlovet.

Kemi: Att förstå hur atomer och molekyler är uppbyggda och vilka egenskaper de har är inte helt enkelt att förstå. Vi har i alla fall börjat att prata om det och tittat på tre av våra grundämnen nämligen väte, kol och syre. Dessutom har vi pratat om att ingen materia försvinner utan omvandlas bara i olika kretslopp. Det är viktigt att grunda för det här redan nu så att förförståelsen finns när barnen kommer till högstadiet. Då blir det så mycket enklare för dem. Vi ska ta oss an baser och syror, därav veckans läxa.

Läxan: Är två hemexperiment som inleder vårt syra-bastema. Var med och laborera och se vad som händer. Det är så spännande! Tanken är inte att i det här skedet kunna förklara varför det blir som det blir utan att senare kunna jämföra resultaten när man fått lite mer kött på benen.

Klasskorten: Många föräldrar har hört av sig till skolan och varit missnöjda med klasskorten. Därför kommer Photomic hit fredagen den 12 oktober och tar om klasskorten. Det gäller endast dessa och inte de individuella.

Regnkläder: Nu har det varit några ruggiga raster med regnet ösande ner. Det är många som har regnbyxor, regnjackor och stövlar och tar det på sig under rasten. Men fortfarande saknar en del barn ordentliga regnkläder eller tar dem inte på sig. Det läggs ner tid och energi på att tjata på barnen att klä sig med både jacka och byxor. Nu tar vi ett gemensamt krafttag för att vi ska slippa sitta i klassrummet med våta, illaluktande kläder på lektionerna. Det blir inte trevligt för någon.

Förvirring: Pga missförstånd blev det ingen konsert i onsdags. Istället åker vi då den verkligen äger rum nämligen fredagen den 26 oktober.

Föräldramötet: Det var så roligt att så många kunde komma och ta del av det vi gjorde i klassrummet. Tack för bra diskussioner, tankar och funderingar. Vi pratade om:

- Klassen som är en otroligt trevlig grupp att arbeta med. Det känns som om stämningen mellan barnen är god och vi tar i de saker som kommer upp när det behövs.

- Hösten och det vi jobbar med. Jag berättade om "orden på jorden" och föräldrarna fick prova på en ordövning. Det ritades solstolar, pottfrisyrer, ormbunkar, tandborstar, ficklampor och mycket annat. Dessutom berättade jag om vårt religionstema som kommer att avslutas med två studiebesök. Det ena i Nora hos Svenska kyrkan där vi får träffa företrädare för religionerna islam, judendomen och kristendomen. Sedan är min tanke att barnen ska få komma till det buddistiska centret utanför Fellingsbro. Då skulle jag behöva hjälp av er föräldrar att köra och återkommer med datum när det närmar sig.

- Betyg och bedömning har barnen och jag diskuterat tidigare eftersom jag märkt att det finns funderingar och en del oro. Jag har skickat hem en bra broschyr där det finns information till er föräldrar och finns frågor så hör ni av er till mig så ska jag besvara dem.

- DLS som är ett material som skolan, och Nora kommun, numera använder för att kartlägga barns läskunskaper. Det görs för att i tid fånga upp de barn som behöver lite extra stöttning i denna viktiga inlärning.

- Nere i matsalen fanns personal från Vingen som informerade om deras verksamhet. Dessutom fanns personal och rektorer från Karlsängskolan på plats för att berätta om högstadiet. Styrelsen presenterades och talade lite om planer inför framtiden. Kom ihåg att under fliken "styrelsen" på hemsidan ska kontinuerlig information finnas att läsa.

Måndag: Studiedag, barnen lediga. Vi arbetar med lokala planeringar.

Tisdag: Slöjd med Sara eftersom Laurie är sjukskriven.

Onsdag: Idrott. Vi förbereder inför vårt mini-OS och ritar flaggor och gör hejaramsor.

Torsdag: OS-invigning som sker sista timmen. HPV-vaccinering för flickorna i sexan. Musik och sedan B-språk med läxa.

Fredag: Mini-OS på Norvalla. Informationslapp skickades hem förra veckan. Om det finns föräldrar som vill vara med finns det plats för det. Hör av er till mig.

Måndag: -

Tisdag: Slöjd. Experimentläxan klar och med till skolan. Ny läxa ges.
Onsdag: Idrott med Ewa. Jag och Jessika är på skolverkets kurs om betyg och bedömning. Anita och Ewa tar hand om klassen.

Torsdag: Musik och B-språk.

Fredag: Elevråd och kompisgrupp. Efter lunch har vi skoljogg och OS-avslutning. Ta med vattenflaska.

Vänliga helghälsningar Mari tel skolan 910 28, hem 0581/430 80 eller mari@bornsfriskola.se. Hör av dig vid funderingar