Veckans ord: Jag kan om jag vill, jag vill om jag kan.

Nu har vi startat upp ett nytt arbetstema som kommer att löpa under hela terminen. Det är skolans skrivprojekt som heter "Orden på jorden". Hela skolan kommer att delta i projektet och vi ska arbeta tillsammans med en kvinna som heter Elisabet Härenstam. Hon har tidigare arbetat som lärare och har använt sig av dikter för att lära barn läsa och skriva. Elisabet kommer att ge oss av sin inspiration, tankar och idéer och det gör hon framför allt tisdag och onsdag vecka 39.

I måndags var Göran Lindén från studieförbundet Vuxenskolan till oss och berättade lite om vad ett studieförbund gör och hur de kan hjälpa till om det finns idéer om aktiviteter som barnen vill förverkliga. De olika studieförbunden har en hel del spännande aktiviteter att välja på och är också öppna för förslag på nya.

Svenska: Här jobbar vi med instruktiva texter framför allt i form av recept. Vi har tittat på ord och deras laddning och vad de står för och hur tokigt det kan bli när vi plockar isär ord som ska sitta ihop. Vi fick exempel som skumtomte, kassamedarbetare, kulglass för att nämna några stycken. Tyst läsning och fadderläsning har också fått sin tid.

Matematik: Vi räknar vidare med bråk.

Religion: Under veckan har Judendomen avslutats och vi kommer att ta oss an vår egen religion, Kristendomen.

Idrott: Här är det friidrott som står på programmet. Barnen arbetade i grupper där de utmanade sig själva och varandra att springa snabbt och kasta och hoppa långt.

Veckans läxa: Barnen har fått en fin, röd skrivbok till projektet "Orden på jorden". Den ska fyllas med vackra saker och den här veckan ska de samla riktiga ord. Ord som betyder något, som väcker tankar och känslor och som är laddade.

B-språk: På torsdagarna pratar spanska tyska tillsammans med Marie Pehrsson-Strömvall. Hon är b-språkslärare på Karlsäng och vi är väldigt glada för att ha henne här hos oss. Sexorna har läxor i b-språk torsdag-torsdag.

Under ca åtta veckor läser barnen spanska för att sedan byta till tyska, även den leds av Marie. Efter jul kommer Jenny Eknor att ha franska. Det här kommer att ge barnen lite på fötterna när de sedan under våren ska välja ett b-språk till Karlsäng.

Regn och rusk: I dag, fredag, var hösten här på riktigt. Det var glädjande att se att så många hade ordentliga regnkläder med sig och dessutom satte dem på kroppen på rasten. Det var också en del som hade, både stövlar och regnjackor men de höll klädkrokarna torra inne i hallen. Därför fick vuxna påminna ett flertal gånger om att det var bra att de användes utomhus. Vi har som mål att alla barn på skolan, oavsett ålder ska ha åtminstone regnjacka och stövlar då det behövs. Att sitta en hel dag och vara kall och våt är varken behagligt eller trevligt. Våta kläder har en tendens att lukta efter en stund.....

Rolf har fått problem med sitt diskbråck och kommer att vara sjukskriven resten av september. I hans ställe är det Sofia Levander som lagar god mat till oss.

Nästa vecka: Lotta semester

Måndag: Fadderläsning

Tisdag: Slöjd

Onsdag: Idrott utomhus

Torsdag: Musik, röran

Fredag: -

Vecka 39: Lotta semester

Måndag: Fadderläsning. På kvällen föräldramöte. Klass 1-2 och 5-6 har sitt klassmöte 17.45-18.50. Därefter är det gemensamt möte i matsalen kl. 19.00 innan F-klassen och 3-4:an har sina klassmöten. En separat inbjudan kommer.

Tisdag: Elisabet Härenstam kommer och jobbar med oss om "Orden på jorden".

Ingen slöjd denna tisdag.

Onsdag: Idrottutomhus.

Torsdag: Musik, röran

Fredag: -

Om det finns något som du vill ta upp och diskutera på föräldramötet, hör av dig till mig. Jag avsätter gärna tid men det är bra att jag vet i förväg för planeringens skull.

Vänliga helghälsningar Mari som vill att du hör av dig om det finns funderingar tel skolan 910 28, hem 0581/430 80 eller mari@bornsfriskola.se