Veckans ord: Ta en liten bit i taget och du kommer långt.

Nu har vi redan avverkat vår första arbetsvecka tillsammans och det känns riktigt bra. Vi har skakat av oss det mesta av sommarens ledighetskänsla och kommit in i den lunk som en arbetsvecka består av. Arbetsron i klassrummet infann sig ganska direkt utan att verka hämmande på de diskussioner som vi hittills haft. Det känns som om jag kommer att få vara lärare i världens bästa 5-6:a i år igen!! Vissa har tur, vill jag lova.

Matematik: Femmornas mål med kapitlet vi startat upp med är att: jämföra och mäta vikter och volymer samt lära sig mer om vikt- och volymenheterna. Dessutom ska femmorna kunna läsa av och jämföra olika temperaturer. Sexorna lär sig mer om temperaturskillnader, beräknar hastigheter och tidsskillnader och ska kunna göra rimlighetsbedömningar.

Svenska: Vi har frossat i tyst läsningen eftersom jag vill att alla ska vara igång ordentligt med detta snabbt. Alla har hittat en bok att försjunka i. Dessutom har vi bekantat oss med vår nya svenskabok "Zick Zack- skrivrummet". Där tittar vi på hur olika texter är utformade. Så småningom kommer det även en Zick Zack- läsrummet".

Idag, fredag har vi också tränat högläsning. Barnen i klassen har läst högt för sina fadderbarnbarn i 1-2:an. Det var en mysig stund tillsammans. Vi får en sådan guldstund även nästa vecka.

Religion: Vi har startat upp vårt tema om de fem största världsreligionerna och började med Judendomen.

Kamratbanor: I onsdags hade vi en toppeneftermiddag i solskenet där barnen arbetade tillsammans i tre grupper för att lösa olika kluriga uppgifter. Jag önskar att ni fått se hur de kämpade, diskuterade, envisades och klurade för att göra sitt bästa. Att lösa uppgiften är en liten del i konceptet med kamratbanor. En annan stor del är att ta tillvara på det som händer i gruppen under tiden uppgiften löses. Jag tänker prata med om det på föräldramötet i höst.

Idrott: Samarbete, lek och lära känna(på)övningar stod på veckans program. De kommande tre veckorna är det idrott utomhus.

Slöjd: Anders och Laurie gjorde tummen upp för första slöjdträffen. Även det verkar lovande inför det kommande året.

Läxa: Denna vecka ska barnen svara på ett brev som de fått av mig. Mer instruktioner om läxans innehåll finns alltid i den läxpärm som barnen fått till läxorna. På läxorna, fortsättningsvis, finns alltid ett utrymme för dig som vuxen att skriva en kommentar om hur läxan gått. Jag ser gärna att du skriver en kommentar där till mig.

DLS: Nora kommun har gjort en överenskommelse som innefattar alla grundskolans år angående elevernas läskunnighet. Materialet omfattar läsförståelse, läshastighet, ordförståelse och avkodning och görs enligt en bestämd ordning. Det görs för att kunna sätta in rätt stöd i tid där det behövs. Kommer barnen hem och berättar om att de gör en del test framöver gällande läsning så är det alltså helt rätt.

Musik: Erik var mycket nöjd när han gick hem i torsdags och så även barnen. En liten musiklek och blandad sång stod på programmet.

Måndag: Läsning med fadderbarnbarn.

Tisdag: Slöjd

Onsdag: Idrott utomhus. Läxan klar och med till skolan, ny läxa.

Torsdag: Musik med Erik, röran.

Fredag: -

Vecka: 37:

Måndag: Göran Lindén från studieförbundet Vuxenskolan kommer och berättar vad ett studieförbund är/gör och slår ett slag för de aktiviteter som barnen kan delta i efter skolan.

Tisdag: Slöjd

Onsdag: Idrott utomhus. Läxan klar och med till skolan, ny läxa.

Torsdag: Musik med Erik, röran.

Fredag: -

Vill påminna om att de dokument som tidigare skickades hem i "Sommarspecialen" numera finns att hämta på hemsidan. Det gäller tex. klasslistor, städlistor och liknande.

Varma hälsningar Mari tel skolan 910 28, hem 0581/430 80 eller mari@bornsfriskola.se. Tveka inte att ringar om funderingar finns.