Terminens sista veckobrev

Veckans ord: Har man inte solen får man själv vara en.

Ja, hur konstigt det än kan låta och kännas så är vi framme vid sommarlovet och terminens sista dagar och veckobrev. Det har varit ett positivt år med många roliga arbetsområden och teman såsom Finn Upp, Fröken Europa, människokroppen, elektricitet och magnetism och så förstås Retorikmatchen, bara för att ge några exempel. Det känns bra att veta att de barn som i höst börjar på andra skolor är rustade för det som möter dem, både kunskapsmässigt och socialt.

Så här sista veckan handlar skolan mycket om att göra färdigt arbeten, få besök av våra "nya" femmor och träna inför skolavslutningen. Dessutom har det kretsat en del runt den förestående klassresan, vilket är förståeligt. I måndags vara Greta och pratade med barnen om Kloten och gav kloka tips på saker att packa med, ordningsregler och förslag på aktiviteter. Jag hoppas att det blir tre minnesvärda dagar för er barn och de föräldrar som ska vara på plats. Vädret råder vi ju tyvärr inte över så det blir som det blir. Däremot råder man över sin inställning och jag vet att det finns en hel del positiv sådan i den här gruppen vilket får mig att tro att det blir en bra resa.

Fröken Europa: Förra veckan berättade Sofia om sin resa till Italien och visade bilder därifrån. Spännande att få höra om den mytomspunna staden Pompeji, vulkanen Vesuvius, lutande tornet i Pisa och mycket annat.

Nu har vi avslutat resan och kommit tillbaka hem igen. Det har varit en bra tripp ut i Europa och av barnens utvärderingar att döma tycker de allra flesta att det varit en bra upplevelse. Var och en har också uppskattat sina geografikunskaper mot den pedagogiska planeringen för arbetsområdet. Jag tycker att det varit ett bra och lite annorlunda sätt att få lära sig om Europa genom en skönlitterär bok och det har varit roligt att få komponera arbetsuppgifter utifrån den. Det har gjort att man kunnat ta vara på de idéer som kommit upp under resans gång.

Elektricitet/magnetism: Förra fredagen var Sofias farfar Bosse hos oss, fulladdad med materiel till vårt arbetsområde. Hela förmiddagen experimenterade vi tillsammans med honom och det blev en liten repetition och examen på vårt arbete. Det visade sig att barnen hade väldigt bra koll på det som vi gått igenom och det känns skönt att få det bekräftat. Det är alltid roligt när det kommer personer till skolan som bidrar med sina fantastiska kunskaper och i Bosses fall är de kunskaperna gedigna. Att sedan farmor Ulla-Britta bjöd på kanelbullar gjorde inte saken sämre. Vi tackade dem med en frodig rosmarinplanta att sätta i trädgården.

Nationella prov: Nu har alla sexor fått reda på sina resultat av proven, en del av er föräldrar likaså. Alla föräldrar hade ju inte möjligheten att komma till skolan under förra veckan och ni har fortfarande möjlighet att ringa till skolan för att prata med mig eller Jessika om ni vill bli informerade om resultaten. Förhoppningsvis har era barn berättat hemma, men finns det frågor och funderingar får ni gärna höra av er.

Måndag: Genrep i parken under skoldagen, på kvällen skolavslutning tillsammans. Det gemensamma programmet startar kl. 18.00.

Tisdag: Vi plockar ihop årets skörd av arbeten och fyller våra fina sommarlådor. Självklart ska drygt 40 000 lästa sidor firas med kladdkaka. Personalen utmanar dessutom sexorna på brännboll.

Jag vill tacka er alla för ett bra samarbete under det gångna året och för lånet av era underbara barn. Det känns skönt att veta, så här i uppbrottets stund, att många av dem kommer tillbaka till hösten tillsammans med ett gäng nya personligheter.

Slutligen vill jag passa på att önska er alla en skön sommar med mycket tid för varandra, lugna stunder och nya upplevelser.

Nu hoppas vi på en härlig klassresa, en underhållande skolavslutning och mysig sista skoldag tillsammans.

Vänliga sommarhälsningar från Mari. Ni hinner fortfarande ringa om ni undrar över något tel skolan 910 28, hem 0581/43080 eller mari@bornsfriskola.se