Veckans ord: Jag kan om jag vill, jag vill om jag kan.

I tisdags gungade hela skolan av afrikanska rytmer. Vi hade det stora privilegiet att ha besök av Julien, Maurice och Jenny som lärde oss att dansa och spela trummor. Det var häftigt att se glädjen i deras ansikten och kroppar när de släppte loss till trummornas dånande. Våra försök gick inte av för hackor de heller och vi lyckades ganska bra, trots ovana och hög svårighetsgrad på dansstegen.

På sista rasten i måndags sjöd skolgården av leksugna barn, från förskoleklass till sexan. Det var Emmy, Linnea, Jenny, Malva och Ebba som hjälpts åt att dra igång lekar för alla på skolan. Det lektes pepparkakskull och husknut och initiativet var uppskattat av ett trettiotal barn. Tjejerna skötte det hela med bravur och kommer att ordna lekar ytterligare två måndagar framöver. Snyggt jobbat!

Matematik: Femmorna arbetar praktiskt med procent och sexorna jobbar med de fyra räknesätten. Nästa vecka kastar vi oss över geometri.

Fysik: Vi har startat upp vårt arbete med elektricitet och magnetism. Vi har lärt oss vad en sluten krets är och idag har vi följt upp det arbetet och pratat om vad ström är.

Läxa: Nu är det dags för en experimentläxa. Hela familjen kan delta om man vill. Den består av två experiment som båda har med elektricitet att göra. Ska som vanligt vara klar till onsdag.

Idrott/bad: Det gick finfint i simhallen i onsdags. Det simmades många meter och det arrangerades också en bröstsim-stafett. Tjejerna vann en otroligt jämn stafett. Stark simning för samtliga och härlig kämpa-inställning.

Fröken Europa: Här har vi diskuterat kolonisationen. Vi har pratat om vilka resultat vi kan se idag av denna och vi kar koll på alla tre av Sveriges kolonier.

Skolverket: I slutet av förra veckan (16) fick alla familjer hem Skolinspektionens informationsbrev angående den inspektion som gjordes på vår skola 14-15 december 2011 vad gäller kvalitetssäkring av kunskapsbedömning i åk 1-3.

Före inspektionen skickades på begäran en omfattande dokumentation in till Skolinspektionen. De tog del av dessa och gjorde också intervjuer med förutbestämda personer (elever, personal och föräldrar) på plats i skolan.

Tyvärr omfattades inspektionen denna gång inte av klassrumsbesök för att se hur vi praktiskt använder oss av nya läroplanen (Lgr 11). P.g.a. detta är det lätt av få en sned bild av vår verksamhet.

I klassrummen arbetar vi praktiskt efter Lgr 11 sedan ht -11, däremot hade vi bara påbörjat uppdateringen av våra dokument på pappret vid denna tidpunkt. Dokumenten det avses är kursplaner, individuella utvecklingsplaner (IUP), skriftliga omdömen samt dokument för kvalitetssäkring. Detta är ett omfattande arbete som tar tid och som fortfarande pågår för att slutföras i juni -12. Till ht -12 ska dokumenten stämma med det praktiska arbete som pågått i klassrummen sedan ht -11.

Har du frågor är du välkommen att kontakta mig.

Hälsningar Evy.

Föräldraledd friluftsdag: Föräldrar i 5-6:an efterlyses med ljus och lykta!

Fredagen den 11 maj är det dags för vårens härliga utflyktsdag. Denna dag planeras av Programrådet på skolan och arrangeras sedan av ett gäng föräldrar. Önskemålet är att fjorton föräldrar (två från varje klass) ska vara med denna dag. Detta för att uppdraget ska kännas lagom stort att ro i hamn för alla inblandade. I år vankas en gemensam och spännande all-aktivitetsdag för 3-4:an och 5-6:an på Alntorps ö.

I dagsläget är det ingen förälder ur 5-6:an som har anmält sig. Vi ber er därför att ta ytterligare en funderare, allihop. Förhoppningsvis kommer fyra av er fram till att ni vill vara med och se till att denna dag blir lyckad, spännande och trevlig.

Cathrin och Mattias Rejdemark håller i trådarna och planeringen för all-aktivitetsdagen. De väntar ivrigt på några att samarbeta med. Känner du dig manad? Kontakta Cathrin snarast på telefon: 070-2931275.

Några påminnelser: Lek efter skolan görs upp dagen innan, skolans årsstämma onsdagen den 2/5, retorikmatchen lördag 28/11 kl. 11.05 P4.

Föräldraenkäten finns denna vecka ut på hemsidan. Det är 23 familjer som svarat på den, men vi vill att alla föräldrar gör det. Från 5-6:an har endast tre familjer lämnat sina svar. Bättre kan vi!!!!!

Måndag – tisdag: Lovdagar

Onsdag: Experimentläxan klar och med till skolan. Ny läxa inför Borndagen ges. Bad på idrotten för hela klassen. Skolans årsstämma.

Torsdag: Musik med Titti.

Fredag: Vi fortsätter med spännande experiment.

Lördag: Ha en trevlig arbetsdag.

Måndag: Efter lunch arbetar barnen tillsammans med Anita, mig och skolsyster Karin med träning i första hjälpen. De kommer att få prova på hjärt-lungräddning, lägga personer i stabilt sidoläge och hjälpa någon med luftvägstop

Tisdag: Bad för femmorna, nationellt prov i engelska för sexorna, slöjd för alla.

Onsdag: Idrott.

Torsdag: musik med Titti.

Fredag: Föräldraledd friluftsdag.

Ha en riktigt skön helg och vårfin Valborg hälsar Mari. Hör av er om det är något tel skolan 910 28, hem 0581/430 80 eller mari@bornsfriskola.se