Veckans ord: Vad du än är, var en god sådan.

Å, vips var vi framme vid påsklovet, hur det nu gick till.

Vi förbereder oss för fullt för retorikmatchen den 19/4 och numera slänger vi oss med retoriska stilfigurer som alliteration, metafor, epifor, anafor och liknande. Vi har kontaktats av Carola Häggkvists agent som bad oss att skriva hennes tacktal till Guldbaggegalan. Ja, för ni har väl hört att hon bytt bransch, från sången till filmen. Ett fyndigt tacktal har skrivits av barnen som är laddat med flera retoriska stilfigurer.

Dessutom har vi, än en gång, fått i uppgift att sälja något osäljbart. Den här gången gällde det ett paraply utan tyg.

När jag fick den sistnämnda uppgifter tänkte jag: "hur ska det här gå, jag har inte en ide!" Men se det löste barnen. Oj, så många kreativa uppslag som presenterades på måndagens morgon. Vi plockade ut dem som passade vår målgrupp, camparna, och presenterade raskt ett antal nya användningsområden.

Det återstår att se hur talen står sig i förhållande till våra konkurrenter men vi är nöjda.

En av tävlingsgrenarna är att känna igen olika ordspråk. Det har visat sig att det inte är helt lätt. Träna gärna lite ordspråk under påsklovet, det kommer att löna sig.

Matematik: Procent, avrundning och repetition för sexorna och taluppfattning för femmorna.

Svenska: Som sagt retorik, retorik och retorik. Här ser ni exempel på en typisk alliteration......

Tema Europa: En mapp har tillverkats och alla har nu fått material från varandras arbeten med de olika länderna.

Idrott: I onsdags lektes fångarna på fortet med stor förtjusning. Uppgifter löstes och belönades med bokstäver som bildade påskord.

Bad: Vår badperiod infaller under vecka 17-23. Under de veckorna kommer det även att vara vanlig idrott. Under vilka dagar som det badas och idrottas finns här bredvid och heter "Bad.doc"

Föräldraledda friluftsdagen: Fler föräldrar behövs för att göra en riktigt bra dag för barnen. Dagen går av stapeln fredagen den 11 maj och det brukar vara en riktigt rolig dag att medverka till. Två representanter/klass är önskvärt, idag finns ingen från varken 5:an eller 6:an. De som kan vara med ringer till Kristina Kåks tel. 920 70 eller 070/69 71 648.

Nästa vecka: Påsklov.

Måndag: Välkomna tillbaka efter påsklovet.

Tisdag: Slöjd

Onsdag: Idrott. Jag åker på läromedelsmässa efter lunch och Anita har barnen.

Torsdag: Retorikmatchen i Stockholm. I skrivande stund vet jag inte hur det kommer att se ut runt själva resandet. Men ni föräldrar har ju kontakt via maillista så håll koll på mailboxen.

Fredag: Eftersnack om torsdagens upplevelser, elevråd och kompisgrupp.

Nu önskar jag er en riktigt skön påskhelg/Mari

Tel skolan 910 28, hem 0581/43080 eller mari@bornsfriskola.se