Veckans ord: Jag har inte glömt, jag kommer bara inte ihåg!

Hade en helt underbar solig, trevlig och skön semestervecka i Sälen med mycket skidåkning, både på längden och på tvären, ända till sista dagen. Då begåvades jag med vinterkräksjuka och har därför varit hemma i stort sett hela denna vecka. Men som vanligt när det gäller vår skola så ordnar det ju sig ändå, tack vare att det finns fantastiska människor som rycker in och gör ett bra arbete med era barn.

Under förra veckan arbetade barnen med att fördjupa sig i ett Europeiskt land som de sedan redovisade inför klassen. Enligt Ewa och Jessika gick det strålande och de allra flesta barnen har visat prov på uppfinningsrikedom, fantasi och arbetslust. Redovisningarna som Jessika fick ta del av på fredagen var väl förberedda och roliga att lyssna på. I trappen och hallen finns sammanfattningar från varje grupps arbete att beskåda.

Matematik: Femmorna arbetar med aritmetik, de fyra räknesätten. Sexorna jobbar klart med bråk, procent och decimaltal.

Våra vanligaste ordklasser ska nu gnuggas in. Den nya tävlingsuppgiften inför retorikmatchen kommer att ta mycket tid i anspråk nästa vecka. Vi har precis fått de nya uppgifterna. Även denna gång ska vi sälja något osäljbart och hålla ett tal. Dessutom kommer vi att gnuggas i ordspråk och i något som kallas för ordmatchen. Där gäller det att växelvis hitta på ord som börjar på en viss bokstav. Vi jobbar på för att göra vårt bästa.

Döm av min förvåning när jag stod på ICA igår eftermiddag och fick höra, vad jag trodde var en reklamslogan för Retorikmatchen på radio. I själva verket så var det vår tävlingsmatch som sändes. Kanske en del av er hörde den? Vill du lyssna redan nu så finns den under "sändningsarkivet" på Radio Örebro.

Söndagen den 1/4 kommer ett sammandrag av tävling 2 och 4 (Nora/Lindesberg och Älvdalen/Falun) att sändas i P4 söndagen den 1 april 7.45, repris 19.30. Sammandragen är kvartslånga program med korta klipp från tävlingen. Direkt efter första sändning finns hela halvtimmestävlingen från alla inspelningar att lyssna till på webben och där kommer de att ligga för efterlyssning. Från och med kvartsfinal kommer tävlingarna att sändas på lördagar i sin helhet.

Fröken Europa: Här har barnen fått med sig begreppen demokrati, diktatur, monarki och republik. Vi har tittat på hur det skulle vara att leva i en diktatur. De har också pratat om EU och vilka för- och nackdelar det kan finnas med att vara medlem. Vårt nästa resmål är Norge.

Bild: Här har barnen gjort påsktuppar i gips tillsammans med Jessika.

Musik: Under denna vecka utgår musikundervisningen till förmån för träning inför "Småstjärnorna".

Historia: Nu är vi inne på slutklämmen av stormaktstiden. Flera av barnen är redan klara och har gjort ett litet slutprov för att kolla av sina nyförvärvade kunskaper i ämnet.

Läxa: Den sista läxan inför påsk handlar om att repetera våra tre vanligaste ordklasser.

Sexorna har som läxa i b-språk att träna sina franskakunskaper på bubbel.com. Om de inte vill skapa en egen inloggning där kan de använda Jenny Eknors, den finns på skolan.

Karlsäng: Idag, fredag, har Monica Aspemyr och Eva-Karin Olsson varit hos sexorna och informerat om högstadiets hälsoprofil och om högstadiet i allmänhet. Alla sexor har fått med sig ett papper hem idag med information till er föräldrar.

Måndag: Vi tränar stenhårt inför retorikmatchen med talskrivande och ordspråksträning.

Tisdag: Sista lektionen i franska för sexorna, slöjd.

Onsdag: Läxan klar och med till skolan, idrott.

Torsdag: Småstjärnorna. Glöm inte att knyta fast kvasten annars kanske någon lånar den för en flygtur på kvällen.

Fredag: Lediga

Vecka 15 Påsklov

Vänliga helghälsningar Mari. Glöm inte att höra av dig till mig om du funderar över något skolan 910 28, hem 0581/430 80 eller mari@bornsfriskola.se