Veckobrev v 11-12

Veckans ord: Den högsta lyckan i livet är att veta att man är älskad, trots att man är som man är.

Visst är det väl det som det hela handlar om. Att få vara stolt över den man är, trygg i sig själv och känna att man duger. Att man är omtyckt trots att det blir lite tokigt ibland. Men för att kunna göra det krävs att det finns en inre trygghet och att man är stolt över att vara den man är. Det är ju det som vi arbetar med varje dag på skolan och därför var det så roligt att få bekräftelse på det arbetet i tisdags när Peter Amoughlie var hos oss. Barnen fick prova på olika övningar där de med sina kroppar gestaltade olika känslor och uttryck. Så härligt det var att se att barnen vågade ta för sig och anmäla sig frivilligt när det gällde att prova på olika saker. Peter bekräftade också att han kunde se den tryggheten hos barnen och det kändes bra.

Nu är alla klassens utvecklingssamtal klara och jag vill tacka för många bra pratstunder tillsammans med barn och föräldrar. Det utvecklar inte bara barnen med dessa samtal utan även mig som pedagog.

I onsdags hade föräldrarna ett extra klassmöte där klassresan, eventuell övernattning och Stockholmsresan avhandlades. I skrivande stund vet jag inte så mycket om vad som bestämdes men jag förstår att någon form av sammanställning kommer att presenteras för er som inte hade möjlighet att närvara.

Matematik: Vi "bråkar" vidare i vår mattebok och kopplar samman bråk med procent och decimaltal. Det hör ju liksom ihop.

Svenska: Här tränar vi vidare på att debattera och det klarar barnen bättre och bättre. Det är svårt att hamna i en position där jag ska argumentera för något som jag i verkliga livet är emot eller tvärtom. Men övning ger färdighet och argumenten blir bättre och bättre.

Tema Europa: Just nu befinner vi oss i Ryssland, världens största land. Under nästa vecka ska barnen få ta sig an ett grupparbete där de ska få fördjupa sig lite extra i ett land. Det gäller att tänka efter på vilket sätt jag vill presentera landet för mina kompisar och vad jag tror är intressant att få veta. Redovisningen sker på fredag nästa vecka.

Vi har även pratat om jordens tidszoner och våra fem klockor i klassrummet går nu efter den tid som råder i olika världsstäder, Nora inräknad....

Den protestantiska kyrkans grundare Martin Luther har varit på besök i klassen och berättat om reformationen. Vi har också tittat på Europas olika religioner.

Läxa: Europas länder finns numera i barnens medvetande och nästa vecka är det huvudstäderna som gäller samt världsdelarna och de tre största världshaven. Den läxan fick barnen idag, fredag och den ska vara klar onsdag 28/2. Då har man också en chans att repetera länderna om tiden blev knapp den här gången.

Vecka 12: Jag åker skidor i fjällen. Ewa och Jessika är i klassen.

Måndag: Grupparbete med Europas olika länder påbörjas.

Tisdag: Nationellt prov i matematik för sexorna, slöjd.

Onsdag: Idrott. Skolan får besök av lärarstudenter från USA.

Torsdag: musik och röran.

Fredag: Elevråd/kompisgrupp, redovisning av grupparbetet.

Måndag: Mer debatt.

Tisdag: B-språk och slöjd.

Onsdag: B-språk igen för sexorna eftersom det gått bort en del tillfällen. Femmorna åker till Nora kyrka på påskvandring, idrott. Läxan klar och med till skolan, ny läxa.

Torsdag: Nationellt prov i matematik för sexorna, musik.

Fredag: Monica och Eva-Karin som är rektorer på Karlsäng kommer och informerar sexorna om hälsoprofilen kl. 08.30.

Soliga skidhälsningar från Mari som vill att ni hör av er om ni funderar på något tel skolan 910 28, hem 0581/43080 eller mari@bornsfriskola.se. Vecka 12 kan jag vara svår att nå men då finns Jessika att tillgå istället.