Veckans ord: Livet är det som händer dig medan du planerar något annat.

Nu ligger vi i hårdträning inför retoriktävlingen. Det tränas tal, försäljningsargument, tungvrickningsövningar och andra saker som hör till. Efter lovet ska vi få prova på hur det är att debattera för ett ämne som man känner för.

I onsdags skrev vi en matematikdiagnos i klassen och det kämpades ska jag säga. En del uppgifter var lite knepiga men det var kul att se att barnen verkligen kämpade för att klura ut svaret, man ville inte ge sig. En bra inställning tycker jag.

Matematik: Efter lovet ska vi ge oss i kast med nya uppgifter i form av taluppfattning. Det innebär bråkräkning, procent och tal i decimalform.

Svenska: Förutom läsning och olika övningar i retorik arbetar vi med de tre vanligaste ordklasserna. Vi komparerar adjektiv och tittar på verbets olika tidsformer.

Europa: Vår första resa gick till Danmark och sedan far vi vidare till Tyskland. Vi kommer att prata en del om andra världskriget och hur det har påverkat dagens Europa.

Engelska: Barnen har fördjupat sig i historian bakom "alla hjärtans dag". Dessutom har de skrivit "Cinquain poems", en slags dikt med Asiatiskt ursprung.

Historia: Snart kan barnen allt om den sk. Karolinertiden och framför allt "tåget över Stora Bält". Fråga gärna ditt barn hemma så kan du också få veta en del om just den här spännande tiden i Sveriges historia. Även här tränas retoriken, fråga även om den övningen.

Idrott: Denna vecka åktes skridskor i snålblåsten. På röran kämpades det med skidåkning.

Föräldramöte: Det var roligt att träffa er som hade möjlighet att närvara i onsdags kväll. En riktig duvning ägde rum gällande den nya läroplanen. Jag tycker att det är viktigt att du som förälder vet vilka möjligheter ditt barn har i skolan och vilka krav som ställs. Alla era barn ska ju få betyg nästa läsår, därför berättade jag också en del om tänket runt det, och hur hem och skola kan samarbeta för att dit barn ska få utvecklas så mycket som möjligt. Vill du veta mer om läroplanen kan du besöka skolverkets hemsida: www.skolverket.se/kursplanerochbetyg

Röran: Veckan efter sportlovet åker vi skidor på röran. Vi måste träna inför lilla vasaloppet som körs här på skolan fredagen den 2/3.

Läxa: Barnen har en läxa över sportlovet och den innebär att införskaffa en almanacka för det nya året. Det går alldeles utmärkt med en reklamalmanacka som en förälder fått från arbetet eller liknande.

Måndag: Välkomna tillbaka, pigga och utvilade efter sportlovet.

Tisdag: B-språk, slöjd.

Onsdag: Idrott och en ny läxa.

Torsdag: Retoriktävling i Örebro. Vi går i skolan på förmiddagen.

Fredag: Lilla vasaloppet efter lunch. Alla tar med sig egen varm dryck och mugg.

På nätet finns två roliga sidor att träna geografi på. Det heter www.webmagistern.se och www.seterra.net. Där kan man, både stor som liten mäta sina kunskaper i ämnet. Men ställ en äggklocka, tiden går fort när man har roligt.

Vänliga sportlovshälsningar Mari tel skolan 910 28, hem 0581/430 80 eller mari@bornsfriskola.se