Veckans ord: Mitt rum är inte stökigt. Jag har ett speciellt system där allt ligger överst.

Nu har vi äntligen fått lite snö på marken så att det i alla fall påminner om vinter. Kallt är det så att det räcker till för årstiden och det är skönt att se att så många har ordentliga kläder så att man kan vara utomhus och ha roligt på rasterna.

Nu har vi startat upp vårens tema om Europa. Jag hoppas att ni läst planeringen som barnen hade med sig hem förra veckan. Där kan du som förälder se vad vi kommer att arbeta med och vilka kunskapskrav vi uppnår. Jag kommer att göra den här sortens planeringar inför varje arbetstema. Detta för att barnen och ni som föräldrar ska veta vad som sägs i läroplan och kursplaner.

Idag, fredag, har Saga, Lovisa och Maja som går år 9 på Karlsäng varit här och berättat och svarat på frågor om högstadiet. Frågorna gällde väldigt många olika saker och vi tackar tjejerna för att de rätat ut en del frågetecken åt oss.

Matematik: Här gnuggar vi geniknölarna medan vi arbetar med problemlösning. Inte alltid så enkelt men nyttigt och lärorikt.

No/kroppen: Vi har haft tjej- och killsnack vid ett par tillfällen. Det finns mycket frågor och funderingar som kan kännas skönt att få diskutera med jämnåriga och vuxna. Vi bygger snacket på frågor från barnen men också på faktakunskaper om puberteten och det som hör till. Det är riktiga guldstunder och era barn har många kloka tankar att dela med sig av.

So/Europa: Ni har redan, genom läxan, stiftat bekantskap med en av de böcker vi kommer att använda oss av i vårt Europatema "Koll på Europa". Den andra boken "Fröken Europa", kommer hem så småningom. Så här i inledningen har vi pratat om några av de krafter som påverkar jorden och dess utseende som jordbävningar och vulkaner. Har du kunskaper att dela med dig av, reseberättelser, foton eller annat, kom till klassen och berätta. Det är alltid lärorikt och spännande att få ta del av verkligheten.

Läxan: Den här veckan ska barnen fortsätta att läsa, nu om hur Europa ser ut, om hög- och lågland och om bergskedjor.

Nästa läxa sträcker sig över två veckor och är förberedelse inför en matematikdiagnos som vi gör v.7.

Tack för alla bra föräldrakommentarer som ni skriver.

B-språk: Den här veckan har franskan startat. Det är Jenny Eknor som har den. En liten läxa har sexorna fått till nästa tisdag.

Retorik: Som jag berättade i förra veckobrevet har ju vår klass gått vidare i retoriktävlingen. Torsdagen den 1 mars ska vi tävla vidare och det gör vi i radiohuset i Örebro kl. 14.00. Vi ska vara på plats ca 13.00 och tävlingen beräknas ta ca 90 minuter. Nu undrar jag om det finns föräldrar som kan hjälpa till att köra. Hela klassen kan följa med men det förutsätter att vi kan komma in. Har du möjlighet att köra till Örebro, hör av dig till mig senast måndagen den 6/2. Självklart har du möjlighet att vara med i studion och heja på de tävlande.

HPV-vaccin: För er som tackat ja till vaccinationen sker den på tisdagen den 31/1 på Ås skola. Skolsyster Karin kommer att skjutsa de berörda i sin bil innan slöjden, de åker härifrån 09.30. Efter vaccinationen går de till slöjden och åker med bussen tillbaka till skolan.

Nästa vecka: Lotta ledig 1/2- 8/2

Måndag: -

Tisdag: slöjd. B-språk för sexorna, glöm inte läxan.

Onsdag: Vi åker skridskor tillsammans med hela skolan på förmiddagen. Matsäck och varma kläder. Sexorna ska besöka Karlsängskolan för att gå en liten rundvandring. Det gör vi direkt på morgonen för att sedan gå ut och åka skridskor. Läxan klar och med till skolan. Ny läxa i matematik.

Torsdag: Musik och röran som betyder skidåkning om det finns snö.

Fredag: Säfsenresa.

Måndag: -

Tisdag: Elevens val för år 3-6, matsäck obligatoriskt. En särskild lapp med mer information kommer nästa vecka.

Onsdag: Ingen idrott eftersom år F-2 har elevens val.

Torsdag: Musik och röran som betyder skidåkning om det finns snö.

Fredag: -

Vill bara uppmärksamma er på att vårens föräldramöte är onsdagen den 15/2. Vi börjar med vårt klassmöte kl. 17.45 innan det gemensamma mötet i matsalen.

Ha en riktigt skön helg önskar Mari. Hör av er om ni funderar över något och om ni kan skjutsa till retoriktävlingen.

Tel skolan 910 28, hem 0581/430 80 eller mari@bornsfriskola.se