Veckobrev v 47

Veckans ord: Hur lång en minut är, beror helt på vilken sida av toadörren man befinner sig.

Hej!

Nu har alla utvecklingssamtal ägt rum och jag vill att ni ska veta att det varit roligt att få träffa er alla en liten stund i lugn och ro tillsammans med ert barn. Så bra samtal det blir när ni tagit er tid innan och gått igenom de frågor som vi tillsammans bygger samtalet runt. Jag känner att alla kommer till tals på ett bra sätt då, det blir inte bara fröken som pratar och pratar....

 

Förra fredagen var vi så äntligen till Örebro för att titta på föreställningen "Sista natten" med teater Martin Mutter. Det var en stark föreställning som tog upp frågan om det finns liv efter döden. Uppföljning har gjorts i skolan men frågorna kommer kanske även hemma.

 

Vi hann även med ett besök till brandstationen förra veckan. Där blev vi väldigt väl omhändertagna av tre vänliga brandmän. Vi fick en rundvandring på stationen, tittade på film, provade att släcka eld i kläder samt släcka med kolsyresläckare. Det var spännande och lärorikt och barnen var mycket nöjda efteråt. Skolan har skickat en tårta till brandstationen som tack för deras fina bemötande och engagemang.

Jag vill bara säga att det var väldigt roligt att, som vuxen och personal, få vara med barnen när de är ute och representerar vår skola. Det gör de på ett alldeles strålande sätt.

 

Matematik: Vi arbetar med geometri och skala i båda klasserna. I onsdags ägde den efterlängtade? matematikdiagnosen rum. En del var pirriga när de tog sig an uppgiften men det kändes ändå som att det var ganska ok.

Jag har märkt att en del barn behöver träna lite extra för att multiplikationstabellerna ska sitta som ett rinnande vatten. Det gör vi skolan men det skadar inte att ni tränar en del hemma också. Det finns många bra sidor på nätet att göra det på. Webbmagistern.se, mult.se eller kunskapsstjärnan är några exempel.

 

Svenska: Ordkunskapen hänger i liksom läsningen.

 

No/kroppen: Just nu lär vi oss allt vi kan om ögat och då också om ljuset. Idag har vi pratat om hur vi ser, tittat på en film om synen och gjort några små experiment som visat varför vi har utrustats med två ögon. Fråga ditt barn om det här så får du också lära dig.

 

Läxa: Denna vecka har barnen en uppfinnarläxa med sig hem. De ska konstruera en stol utifrån vissa förutsättningar. Stolen ska anpassas efter en viss yrkeskategori. Dessutom har varje barn fått två ord som ska passa in på stolen, tex mjuk och glittrig. En skiss ska göras och stolen ska sedan byggas i återvinningsmaterial. Nästa vecka ska vi titta på varandras stolar och se om vi kan gissa vilken yrkesgrupp stolen är byggd för och vilka två ord som kan tänkas passa in.

Kalender: Vi har tillverkat grunden till vår julkalender denna vecka. Varje barn har tillverkat ett fint, flätat hjärta som sedan ska fyllas med fyra komplimanger från kompisar i klassen. Vi ska bar ha något bra att hänga upp våra hjärtan i....

 

Nästa vecka:

Måndag: Vi tjuvstartar vår kalenderöppning, trots att det inte är 1:a december ännu, men vi kan nog inte hålla oss till dess. Experiment om ögat och ljuset.

Tisdag: slöjd, b-språk. Femmorna ska få börja att lära sig ordbehandlingsprogrammet Word.

Onsdag: idrott

Torsdag: Röran, musik och bild.

Fredag: Adventsmys på skolan. Vi läser sagor vid brasan, tittar på film om julens traditioner, pysslar och gör en liten adventsvandring. Allt detta för att skapa lite mys, lugn och ro i en annars lite stressig tid.

 

 

Jag har pratat ganska ofta med våra busschaufförer som är så imponerade över att barnen tagit pratet om bussoroligheterna på allvar och arbetat för en förändring. Tillsammans kan man förändra saker till det bättre och här får vi alla ta åt oss äran för det jobb som gjorts. Härligt!

Ha nu en riktigt skön helg och kom ihåg att tända första adventsljuset på söndag. Kom också ihåg att släcka det innan du går hälsar Mari tel skolan 910 28, hem 0581/430 80 eller amri@bornsfriskola.se