Veckans ord: Om alla årets dagar skulle vara lediga, skulle fritid vara lika tröttsamt som arbete.

Alldeles nyss startade skolan efter sommaren och nu är vi framme vid höstlovet. Tiden rusar iväg och nu har vi definitivt kommit in i höstmånaden och det märks, inte minst på vädret.

I måndags var vi till Pershyttan och Lockgruvan. Det var en spännande dag som engagerade barnen och oss vuxna. Vi hörde historiens vingslag i museet som är fyllt av gamla saker från gruvdriften. I dimman klättrade vi upp på Gråbergstippen och fröken var, med tanke på sin höjdrädsla, tacksam för den något inskränkta utsikten, men trodde på barnens ord att utsikten därifrån var något alldeles extra.

Titti guidade med bravur vid vattenhjulet och dess stånggång. Det var lite häftigt att tänka att Sveriges största fungerande vattenhjul snurrade majestätiskt framför våra ögon. Per, vår guide i Lockgruvan, berättade med inlevelse om det hårda livet som gruvarbetare medan vi huttrande försökte föreställa oss alla vedermödor som utspelats där. Det var skönt och lyxigt att få åka tillbaka till skolans värme och äta varm kalops.

I onsdags var Ewa Spectors mamma, Gunvor hos oss och berättade hur det är att leva med sjukdomen KOL. Det är en sjukdom i luftvägar och lungor. Den som drabbas får svårt att andas normalt och blir ofta andfådd av minsta ansträngning. Sjukdomen blir en begränsning i den drabbades vardag. Sjukdomen beror framför allt på tobaksrökning och utvecklas långsamt under flera år. Vi fick en bra diskussion och många tankar och funderingar väcktes i och med Gunvors besök. Det ingår i kunskapskraven för 4-6 att ha kunskaper om "beroendeframkallande medel". Jag har även kontaktat Non Smoking Generation för ett klassbesök.

Matematik: Vi arbetar vidare med olika sorters uppställningar i de olika räknesätten.

Svenska: En liten bok om det temaområde som vårt besök i Pershyttan ingår i har påbörjats den här veckan. Boken rymmer också tankar och upplevelser omkring vår Äventyrsdag.

Teater: Den utlovade teaterresan i dag fredag blev inställd pga att föreställningen inte var riktigt klar. Vi kommer att få en ny inbjudan när allt är på plats.

Nu är Titti tillbaka med musiken på torsdagar. Det innebär att barnen kommer att få lära sig några enkla ackord på gitarren, som även det ingår i målet för ämnet.

Cykelbanan: Några av barnen har slitit och svettats och nu står cykelbanan på ängen klar och efter lovet går den att använda. En del saker finns dock att tänka på i samband med nyttjandet av den:

- hjälm ska användas

- föräldrarna tar ansvar för de cyklar som lämnas kvar efter skoldagens slut

- inga cyklar på bussen

- cyklarna förvaras i cykelställen bakom matsalen

- endast cykling på ängen i banan

- utlåning av cykeln sker på egen risk

- skolans försäkring gäller

Bussen: Det har kommit fram att en del barn på skolan inte respekterar de regler som finns på bussen.

Vad är det då som sker?

- regeln om att sätta sig på första lediga plats respekteras inte, utan man går förbi och väljer då bort

- paxning av säten till en kompis som kommer lite senare, vilket också får som följd att man väljer bort någon

- man sätter sin väska i sätet och hindrar på så sätt att någon kan sitta där

- man tar av sig bältet under pågående färd

- man byter platser under pågående färd, vilket sker på lite olika sätt, man ålar under sätena eller går helt öppet.

En del barn känner oro för att åka buss eftersom det skapar en otrygghetskänsla när jag inte känner mig välkommen att sätta mig ner där jag ska. Dessutom ska barnen vara bältade under hela färden.

Vi har vid ett flertal tillfällen, senast idag, pratat om det här i klassrummen på skolan. Nu ber jag er prata om det här även hemma eftersom vi vill att alla barn på vår skola ska kunna gå till bussen med en bra känsla i magen och sitta tryggt, fastspända i den. Konsekvensen av att inte följa reglerna kan ju bli att man inte får åka med.

Vecka 45 Utvecklingssamtalen börjar

Måndag: Vi börjar ett nytt tema i svenskan, nämligen retorik

Tisdag: slöjd, nytt b-språk för femmorna – spanska.

Onsdag: idrott, sexorna vaccineras.

Torsdag: Musik och röran

Fredag: -

Idag har barnen med sig de lappar som är grunden till de kommande utvecklingssamtalen. Med hjälp av dem kan ni komma förberedda till ert samtal. Då blir det så mycket bättre. Vänliga höstlovshälsningar från Mari tel skolan 910 28, hem 0581/430 80 eller mari@bornsfriskola.se

Hör av dig om du har några funderingar.