Veckans ord: Bakom varje klagomål finns ett önskemål.

Jag önskar att ni föräldrar hade haft möjlighet att vara med i skolan och höra de redovisningar som era barn stod för i onsdags. Då berättade barnen om de uppfinningar som de valt att ta reda på mer om i läxan. De hade ju också anpassat uppfinningen inför framtiden och man blir ju imponerad över den idérikedom som finns. Alla visade ett bra engagemang, både som berättare men också som lyssnare.

Idag, fredag har vi haft besök av Linnea från folktandvården och nu är vi uppdaterade omkring våra tänders hälsa.

Matematik: Här tränas nu de fyra räknesätten och olika sätt att göra uppställningar på. Det finns massor av sätt att komma fram till svaret i en uträkning och nu börjar barnen att välja det sätt som passar just dem. Som vuxen är det inte alltid så lätt att sätta sig in i det "mattetänk" som finns i skolan idag. Det handlar mer om att förstå tänket bakom och inte bara lära sig de olika momenten rent tekniskt. Om du tycker att det är svårt att hjälpa till vid läxor i just matten, hör av dig till mig så kan jag ge en snabbkurs.

Sv/samhällskunskap: Nora kommun planerar att bygga om torgen i Nora och har därför bett om åsikter från allmänheten hur man vill att de färdiga resultaten ska se ut. Därför har vi bestämt i klassen att lämna in ett förslag, vilket vi arbetar med. Det här är ytterligare ett led i att föra in entreprenörskapet och samverkan med samhället i skolan. Dessutom kommer Titti lite senare att berätta om hur en kommun styrs och om just medborgarförslag.

Historia: Här har vi kommit fram till sluttampen på det trettioåriga kriget och Gustaf II Adolfs död i Lützens dimma.

Vi har även pratat lite om Christoffer Polhem och hans uppfinningar med tanke på måndagens utflykt till Pershyttan. På nätet finns två intressanta sidor att titta lite extra på om man är mer intresserad. På www.polhemiskolan.se finns massor med spännande fakta som passar alla åldrar. www.lillapolhem.se är en websida gjord för lite yngre. Där kan man lära sig om svenska uppfinnare, bygga maskiner i Laboratorium Mechanicum och spel "Christopher Polhems äventyr". I spelet får man gå i Polhems fotspår och pröva på livet som uppfinnare.

Pershyttan: På måndag åker hela skolan på utflykt till Pershyttan. Bussen går från Born 08.20 och vi är tillbaka ca 11.45. Vi ska lära oss mer om vattnets kraft, polhemsknuten och stånggången. Vidare ska vi titta in i museet och undersöka varphögarna för att slutligen gå en guidad tur i Lockgruvan. Lättare matsäck, dryck och en frukt är bra att ha med eftersom det blir sen lunch. Nere i Lockgruvan är det bara ca 4o, så varma kläder och oömma skor är ett måste att ha. Regnkläder i händelse av dåligt väder kan också vara på sin plats för att inte behöva frysa.

Läxa: Denna vecka repeteras det vi hittills lärt oss om kroppen. Barnen har själva skrivit frågor som de har som stöd. De behöver också läsa igenom de texter som de har i sin kroppenbok.

B-språksläxan är att lära sig siffrorna.

Måndag: Utflykt till Pershyttan. Matsäck, varma kläder samt regnkläder vid behov.

Tisdag: B-språksläxan klar. Slöjd.

Onsdag: Vi får besök av Gunvor Persson som ska berätta för oss hur det är att leva med sjukdomen kol - kronisk obstruktiv lungsjukdom. Idrott.

Torsdag: musik och bild.

Fredag: Teaterresa till Örebro för att se på Martin Mutters föreställning "Sista natten". Det är en spökhistoria om vänskap ,saknad och möjligheten att allt kanske inte har ett slut. Föreställningen är en dramatisering av en

novell av Ulf Stark - en av våra främsta barnboksförfattare.

Han har bl a skrivit Kan du vissla Johanna. Vi är tillbaka till lunch.

Ha nu en riktigt vilsam helg hälsar Mari tel skolan 910 28, hem 0581/430 80 eller mari@bornsfriskola.se Hör av dig om du funderar över något.