Veckans ord: "Internet är en fluga som kanske blåser förbi. Jag tror inte att folk i längden kommer att vilja ägna så mycket tid, som det faktiskt tar, åt att surfa på nätet." Ines Usman, IT-ansvarig minister.

Det är ju tur att inte alla tänker som Ines Usman för oj, vad det bubblar och pyser av uppfinnarlust i klassrummet. Vårt projekt "finn upp" har kommit igång på riktigt nu, vilket ni kommer att märka ännu tydligare med veckans läxa. Som ni kanske vet, har teknikämnet fått en egen kursplan i den nya läroplanen, Lgr 11. Därför känns det extra roligt att få arbetat med temat. Jag utmanar barnen i att tänka nytt, annorlunda, fritt och lite tokigt för att de ska sätta igång att producera nya, galna idéer som går att förverkliga till fiffiga uppfinningar. Vill man sedan, kan man skicka in sitt bidrag till en uppfinnartävling senast den 2:a februari.

Jag vill att ni ska veta att det råder en bra stämning i klassrummet med roliga och lärorika diskussioner. Barnen är engagerade och vetgiriga och visar stort intresse för det som vi gör.

Matematik: Division och multiplikation med 10, 100 och 1000, bråk, procent och decimaltal räknas för fullt.

Svenska: Vi arbetar med att öka vårt ordförråd. Jag märker att en del ord som är ganska vanligt förekommande inte är helt självklara för en del av barnen. Dessutom blir det en hel del träning i att använda uppslagsverk och ordlista, både i böcker och på datorn.

Kroppen: Vi tittar på matens väg genom kroppen och de ämnen som kroppen behöver för att fungera. Min katt har bidragit med ett väldigt vackert tarmpaket med magsäck från en mus som jag visade här i fredags. Visste ni, att råttor och människors inre ser ganska lika ut? Det har vi sett bevis på nu. Nästa vecka jobbar vi vidare med vår fantastiska hjärna och vårt nervsystem.

Finn upp: Vi har tittat på film och sett lite hur en uppfinnare arbetar och hur uppfinningarna vidareutvecklas och förfinas. Dessutom fick barnen fundera över tre föremål och vad de kunde vara till för. Jag har hört att även en del föräldrar varit engagerade i de funderingarna. Vi har också funderat över nya användningsområden för saker som finns omkring oss. På nätet finns massor med spännande sidor där man kan lära sig mer om teknik och uppfinningar. På finnupp.se finns massor av rolig inspiration och på alltomvetenskap.se finns mängder av intressant information om det mesta.

Läxa: Veckans läxa är en uppfinnarläxa. Barnen ska välja en uppfinning och ta reda på lite fakta omkring den. Sedan ska de vidareutveckla produkten inför framtiden. Jag måste säga att det är roligt med vilket engagemang ni föräldrar går in för barnens läxor. Vi vet numera lungkapaciteten hos många av er vuxna och det ger oss bra jämförelser i vårt arbete.

B-språk: Läxan till nästa tisdag är att översätta en text från tyska till svenska.

Övrigt: Pga en del otydligheter omkring fotbollsspelandet på rasterna provar vi ett nytt grepp fram till höstlovet, nämligen fasta fotbollslag. Fyra elever har delat in alla barnen på skolan i två lag så numera vet alla, vilket mål som är ens eget. Det blir lite lättare att spela då. Det här ska utvärderas av barnen innan höstlovet, men det vi ser som en vinst är att det är fler som törs vara med och spela nu än tidigare.

Pershyttan: Måndagen den 24/10 flaggar vi lite för att vi kommer att göra en utflykt till Pershyttan för att titta på Lockgruvan och hyttområdet. Det gör vi för att knyta ihop äventyrsdagen, Christopher Polhem och hans uppfinningar.

Mer information kommer i nästa veckas hembrev om utflykten blir verklighet.

Måndag: vi arbetar vidare med kroppen, vår hjärna och nervsystem.

Tisdag: B-språk med tillhörande läxa samt slöjd.

Onsdag: Idrott. Kl 19.00 föräldramöte angående skolresan.

Torsdag: Jessika och jag är på utbildning, Eva är i klassen.

Fredag: Folktandvården på besök. På kvällen maskerad, se separat inbjudan.

Om du som förälder har kunskap om sådant som vi jobbar med, vore det roligt om du kunde komma och berätta om det. Det ger ytterligare vinklingar till vårt arbete och är så värdefullt för barnen. Givetvis är ni föräldrar alltid välkomna att hälsa på i skolan och vara med under skoldagen.

Idag har barnen med sig ett krysschema för önskemål om utvecklingssamtalstider. Fyll i och lämna senast fredag 21/10. Tänk på att fylla i minst tre förslag.

Vänliga helghälsningar från Mari tel skolan 910 28, hem 0581/430 80 eller
mari@bornsfriskola.se