Veckobrev v.39

Veckans ord: Livskvalitet är att var nöjd med sig själv, med andra och det man gör.

Sedan sista veckobrevet har det hänt en hel del här på skolan och för era barn. Det har sprungits en skoljogg där klassen satt ett nytt rekord; 519 varv, vilket resulterar i att klassen tillsammans sprang ca 13 mil. Många av barnen utmanade sig själva genom att förbättra sina resultat från ifjol med flera varv. Hela skolan joggade tillsammans 44 mil, vilket är helt fantastiskt.

I fredags hade skolan sin praodag. Barnen har berättat för varandra om sina upplevelser och överlag är de mycket nöjda med dagen. Jessika ordnade en innehållsrik och spännande dag här på skolan för de barn som inte hade möjlighet att ordna en praktikplats. Vi tackar för de utvärderingar som kommit in och tar till oss de tankar som ni föräldrar haft angående dagen i fråga.

I onsdags var det dags för nästa fysiska aktivitet, nämligen Noraspelen. Jag måste säga att det är så roligt att vara ute med barnen och delta i sådant som anordnas. De är trevliga, lättsamma och roliga att umgås med och de tar det ansvar som förväntas dem. Alla kämpade och gjorde sitt bästa, allt utefter sin förmåga. Vi är stolta över 3-4:orna som lyckades vinna stafetten med en hårsmån och dessutom knep en hedrande tredje plats i mångkampen. Det var en jätterolig dag som gav mersmak.

Vi gör lite andra saker än att sportar och praktiserar och här kommer en sammanfattning av det:

Matematik: Bråk, procent och stora tal övas.

Svenska: Läsförståelse och tyst läsning. I vårt berättande om prao:n tränar vi på muntlig framställan, som det så vackert heter. Att stå framför klassen och prata fritt är bra att få prova på. Vi läser dessutom en högläsningsbok av Roald Dahl som heter "SVJ". Be ditt barn berätta om den hemma, vi skrattar gott tillsammans.

B-språk: Titti har denna vecka gett barnen en läxa där de ska leta efter vilka "väderord" man förknippar med de olika månaderna.

Kroppen: Vi har haft klassmästerskap i leken "pling plong". Det är en frågelek där vi repeterar de kunskaper vi hittills lärt oss. Nästa vecka fortsätter vi med andningen och luftvägarna. Därför kommer nästa veckas läxa att vara ett experiment angående detta.

Föräldramötet: Började för vår del i matsalen. Styrelsen presenterade sig och programrådsgruppen uppdaterade oss på händelser under läsåret. Deras program finns att hämta på hemsidan under fliken dokument. Evy, jag och Nina presenterade äventyrspedagogiken och dess tanke med ett smakprov från äventyrsdagen. Greta Troedsson och arbetsdagsgruppen slog ett slag för arbetsdagen och uppmuntrade alla att ta tillvara på de kunskaper och förmågor som finns, både bland barnen och deras föräldrar. Hon påminde om att skolan är allas gemensamma intresse och vinsten i att arbeta tillsammans.

I klassrummet fick föräldrarna bli elever för en stund genom att prova på två övningar som barnen har gjort i skolan och diskuterade runt dessa. Den ena var en bildövning där man skulle samarbeta utan att få prata med varandra. Alla fick samma instruktioner men de färdiga resultaten blev ändå ganska olika. Precis så är det varje dag, vi tolkar saker som sägs, händer eller görs olika utifrån våra olika förutsättningar. Lite prat om den förestående klassresan hanns också med, informationslappar kommer till er som inte kunde delta på föräldramötet. Jag och Jessika hade en givande stund i klassrummet med föräldrar som bjöd på sig själva och med ett bra prat runt det vi gjorde. Tack för en trevlig kväll!

Måndag, tisdag: Studiedagar, barnen är lediga. Personalen tillbringar tisdagen i Löa tillsammans med andra friskolor i länet. På tisdagen fortsätter vi det stora arbetet med den nya läroplanen.

Onsdag: Idrott. Hemkunskapsläxan klar och med till skolan, ny experimentläxa med hem som kan intressera båda barn och vuxna.

Torsdag: Bild, röran

Fredag: Musik.

Måndag: Vi startar arbetsveckan.

Tisdag: Slöjd. B- språk med tillhörande läxa.

Onsdag: Idrott

Torsdag: Bild, röran

Fredag: Musik

Nu hoppas jag att ni alla får en riktigt trevlig arbetsdag tillsammans. Varma hälsningar Mari tel skolan 910 28, hem 0581/430 80 eller mari@bornsfriskola.se