Veckobrev v.37

Veckans ord: Fantasin utrustar oss för att uppleva verkligheten innan den visat sig.

Den här veckan har mycket gått i äventyrets tecken. Barnen har arbetat i sina faddergrupper vid ett flertal tillfällen och nu i onsdags var det så äntligen dags för det stora äventyret ute i Hammarbyskogen. Några i personalen hade ju märkt under några dagars tid, att det rört sig en del konstiga figurer därute bland träden. I tisdags hade vi dessutom några kufer utanför skolan, som letade efter något, vad visste vi inte då. Men vi tordes i alla fall bege oss ut till Hammarby och där fick vi förklaringen till alltsammans. Vi träffade Gertrud, som arbetade som hushållerska hos den store uppfinnaren Christopher Polhem. Hon berättade att han uppfunnit ett uppfordringsverk och att ritningen till det var gömd i skogen. Nu gällde det för barnen att hitta den innan skurken Löwenhielm och hans drängar gjorde det. Det gällde också att lösa uppgifter under vägens gång och på så sätt få delar av ritningen. Det var spännande kan jag lova, att gå igenom en tidsport som gjorde att man flyttades 300 år tillbaka i tiden. Som tur var fanns det en port till som förde barnen tillbaka till nutiden. Tänk så hemskt det annars kunde ha blivit......

Matematik: Femmorna avslutar sitt kapitel med enheter. En del lär sig mer om miniräknarens alla finesser. Sexorna har börjat nosa på bråkräkning.

Svenska: Vi gottar oss i våra tystläsningsböcker en stund varje dag. Dessutom jobbar vi på i praktisk ordkunskap.

NO: Numera är vi ganska duktiga på vårt skelett och våra muskler. Vi har gjort experiment för att se hur hållbart vårt skelett är. Vi repeterar dessa kunskaper lite under nästa vecka innan vi kastar oss över vårt blodomlopp.

Musik: Denna kommer fram till v. 44 att ligga på fredagar, istället för torsdagar. Här sjunger barnen sånger från olika Europeiska länder. Tyskland och Frankrike har varit först ut.

Läxa: Den här gången får barnen en kombinerad hemkunskap/matteläxa. Den är lite större, därför har de lite längre tid på sig att göra den.

Måndag: Vi går igenom brandläxan och tittar på en film som hör till.
Tisdag: b-språk för sexorna och slöjd.
Onsdag: idrott.
Torsdag: Skoljoggen efter lunch. Bra utrustning och gärna en vattenflaska med till skolan.
Fredag: Praodag.

Vänliga helghälsningar Mari tel skolan 910 28, hem 0581/430 80 eller mari@bornsfriskola.se

Glöm inte att höra av er om det är något ni funderar över.